Over ons Over ons

Protestantse Kerk Wichmond

Kerk en gebouw Withmundi: Dorpsstraat 16, 7234 SN Wichmond

* Eredienst gewoonlijk iedere zondag, aanvang 10.00 uur

* 1 keer per maand gezinsdienst, zie hiervoor "Kerkdiensten"

* Ringleiding, hellingbaan en toilet voor mindervalide bezoekers aanwezig

* Digitale geluidsopname en directe uitzending via kerkradio 153,3125 Mhz (Alleen

lokaal te beluisteren via een speciale ontvanger, inlichtingen via Diaconie)

De PKN gemeente van Wichmond

De gemeente is klein en open van karakter. Kenmerkend is de grote groep van jonge en

oude(re) vrijwilligers die zich, ieder op hun manier, actief inzetten voor het werk in en

rond de kerk. Een groot deel van de gemeenteleden woont in het buitengebied rond

Wichmond (Vierakker, Leesten, Zutphen; Hackfort, Delden; Hengelo en Baak).

De  kerkenraad is momenteel (juni 2017) helaas niet meer voltallig. Gezocht wordt naar een diaken en enkele wijkouderlingen. Aanmeldingen en/of suggesties zijn van harte welkom!

Postadres Kerkenraad; College van kerkrentmeesters; College van diakenen:

Dorpsstraat 16, 7234 SN WICHMOND ; E-mail:

* Predikant: Ds.T. Wiersum Dorpsstraat 18 7234 SN Wichmond tel. 0575-441376

* Voorzitter kerkenraad: Mevr. Caroline ter Linden

* Scriba/diaconie: Mevr. Ina van der Stroom-Hammers (0575-570993)

* Kerkrentmeesters: Dhr. Han Pieterse (0575-441517)

* Kosters: dhr. en mevr. Gerard en Gerrie Schepers (0575-441420)

Bankrekening gemeente/college van kerkrentmeesters:
NL15RABO0366406906
t.n.v. Protestantse gemeente te Wichmond

Bankrekening diaconie/college van diakenen:
NL69RABO0366401181
t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente te Wichmond

Kerkdorp Wichmond: een oeroude, jonge Christelijke geloofsgemeenschap

De Protestantse gemeente te Wichmond is de voortzetting van de eerste kerkgemeente die Sint Ludger aan de IJssel in Wichmond begon. Het werd zijn uitgangspunt voor het Christelijk zendingswerk in deze regio. De vroegst bekende vermelding - Withmundi - stamt al uit 794. Daarmee is dit het oudste kerkdorp in de Graafschap. De oorspronkelijke nederzetting verdween met het godshuis van Ludger tijdens de 80-jarige Oorlog. Daarna ging men gewoonlijk naar de dichtstbijzijnde kerk in de buurdorpen. De tegenwoordige kerk en pastorie werden net na het midden van de 19e eeuw gebouwd voor de Nederlands Hervormde gemeente, die toen door de bewoners in de omtrek werd gesticht. Daaromheen groeide het huidige kerkdorp Wichmond. Achter de kerk bevindt zich gebouw Withmundi dat voor kerkelijke en maatschappelijke activiteiten wordt gebruikt, van jeugdwerk en dagelijkse, professionele kinderopvang tot zangvereniging en de oecumenische vrouwengroep, maar bijvoorbeeld ook bij uitvaarten. Kerk en pastorie zijn samen een gemeentelijk monument (Gemeente Bronckhorst). Het Knipscheerorgel (1867) is rijksmonument. Onze kerkgemeente behoort al vanaf het begin tot de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 7 maart 2011 blijkt dat ook uit de nieuwe naam: Protestantse gemeente te Wichmond.

Zangdienst
datum en tijdstip 19-11-2017 om 10.00 uur