Aantekeningen bij de zondagse Evangelielezing – zondag 18 oktober Aantekeningen bij de zondagse Evangelielezing – zondag 18 oktober
Aantekeningen bij de zondagse Evangelielezing – zondag 18 oktober
Niet met je vinger of duim aanraken, zei ze, toen we op de fiets bij de stoplichten waren en ik wild op de knop van de paal zat te drukken om groen te forceren. Je kunt dat beter of met je knokkel doen of met een handschoen op.  Ok!

Niets aanraken dus. Of zo min mogelijk.  Niet met duim en vinger.  Geen handen schudden. Niet besmet raken. Niet “onrein”.  Zij waren zich er ook van bewust, die Farizeeën. Hij niet. Of?   Haal mij een munt, zei hij.  Hij forceert het!  Zij willen hem betrappen op ontrouw, hetzij tegenover de keizer, hetzij tegenover God, en dus moeten ze dat stuk metaal met die afbeelding van die vuile keizer erop met vinger en duim wel pakken en dus raken ze volgens hun eigen regels besmet, onrein. Ze hebben het er voor over om hun doel te bereiken:  Belasting aan de bezetter van Gods grond betalen of niet?  Met ieder eenduidig antwoord zit hij verkeerd.

Hij en zijn bende breken nogal wat regels. Het wekt irritatie. Hij werkt op de sabbat (Johannes 9), hij raakt een man met huidvraat aan (Marcus 1), zijn leerlingen wassen hun handen niet als ze gaan eten (Matteüs 15) - ja, toen geen pandemie!

Slechte regels, goede regels.  Domme regels, wijze regels. Regels die alle mensen dienen, regels die de een dient en niet de ander… Rosa Parks (1913-2005) weigerde de regel van de staat van Alabama te respecteren.  Mevrouw, de bus is vol, er zijn blanken die geen stoel hebben,  u bent zwart, u moet opstaan.  Ze weigerde. En werd gearresteerd. 1955.

Wanneer een regel breken, wanneer je aan een regel houden?  Jezus laat ruimte voor ieders eigen verantwoordelijkheid.  Geef God wat God toekomt en de keizer wat de keizer toekomt - qua geld, qua respect, qua gehoorzaamheid…  Een mens moet dus in sommige gevallen zijn eigen afwegingen maken.  En soms ook verder gaan dan wat de regels voorschrijven.  Ja, je kunt in principe wel naar Griekenland op vakantie als het daar code geel is, maar is dat wel sociaal?  In jouw geval?

Laten we die regels respecteren die bedoeld zijn voor de veiligheid en het welzijn van iedereen, en voor de planeet, zonder neurotisch te worden.  Uit liefde voor de medemens en de aarde handelen. Laten we wijs zijn..

Zo, mooi gezegd. En nu even naar de kerk om de map van de kinderactiviteit op te halen. Ik kom er weinig tegenwoordig. Mondkapje op? Misschien wel - de dienst al lang voorbij maar je weet maar nooit, er kunnen nog mensen aanwezig zijn…
Matteüs 22:15-22
Nu trokken de Farizeeën zich terug om zich erop te beraden hoe ze hem met een uitspraak in de val konden lokken. Ze stuurden enkele van hun leerlingen samen met een aantal Herodianen naar hem toe, met de vraag: ‘Meester, wij weten dat u oprecht bent en in alle oprechtheid onderricht geeft over de weg van God. We weten dat u zich aan niemand iets gelegen laat liggen, u kijkt immers niemand naar de ogen. Zeg ons daarom wat u vindt: is het toegestaan de keizer belasting te betalen of niet?’

Maar Jezus had hun boze opzet door en zei:   ‘Waarom stelt u me op de proef, huichelaars? Laat me de belastingmunt zien.’ Ze reikten hem en denarie aan.  Hij vroeg hun:  ‘Van wie is dit een afbeelding en van wie is het opschrift?’

Ze antwoordden:  ‘Van de keizer.’

Daarop zei hij tegen hen:  ‘Geef dan wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort.’

Ze waren zeer verbaasd toen ze dit hoorden. Ze lieten hem staan en gingen weg.

Knutselen in Adventstijd
datum en tijdstip 06-12-2020 om 10.0 uur