Het Knipscheerorgel in de Dorpskerk Het Knipscheerorgel in de Dorpskerk
Sinds ruim vijf generaties staat er in Wichmond onze Dorpskerk. In de eerste jaren was daarin geen kerkorgel. Het was een lang gekoesterde wens van de predikanten destijds een orgel te hebben om de volkszang te begeleiden. Sommigen van hen trokken persoonlijk hun portemonnee om het mogelijk te maken. Het hoefde niet iets duurs te zijn, of groots, als het maar Gods lof bescheiden kon begeleiden.
In de jaren 70 van de 19de eeuw was er voldoende geld bij elkaar gesprokkeld om een begin te maken met een instrument. De geboorte ervan zou met horten en stoten, bij stukjes en beetjes zijn beslag krijgen. De firma Knipscheer uit Amsterdam bestond al drie generaties lang uit orgelbouwers en Hermanus Knipscheer III (1870) werd aangezocht iets goedkoops neer te zetten met een paar registers/stemmen, een bourdon 8 en een half prestantenkoor dat het font zou vormen. Hermanus zocht wat oud pijpwerk uit de 18de eeuw in zijn werkplaats bij elkaar, vond ook nog een oude speeltafel /manuaal en ging aan het werk.
Wat jaren later vonden de eerste uitbreidingen plaats: een volledig prestatenkoor, een roerfluit 4, een quint 3 en een sexquialter, waardoor het orgel ook kan juichen en uit volle borst zingen, maar het schreeuwt nooit, tenzij een onverlaat zich achter het orgel misdraagt.  Het instrument klinkt altijd mild en de houten bourdon (van eikenhout van bijna twee eeuwen oud) klinkt warm; het hout is al eeuwen met pensioen en werkt niet meer, zodat ontstemd raken niet gauw voorkomt.
Zoals onze vaderlandse huisfilosoof Johan Cruyff al zei, heeft ieder nadeel zijn voordeel of andersom. Het orgel kreeg dankzij dit oude pijpwerk anderhalve eeuw later het predicaat historisch. Het kreeg een beschermde status wat wil zeggen dat het in deze staat in stand moet worden gehouden; van de Knipscheerorgels waren nog maar weinig (45) en het pijpwerk was soms veel ouder dan de bouwer zelf Hermanus Knipscheer III.
Recente uitbreidingen door de firma Van Vulpen zijn teruggerestaureerd.: een deel van een register  kreeg een nieuwe functie als wandversiering bij de verschillende kerkenraadsleden, onder andere bij B. Hiddink bij wie ik een paar pijpen in zijn woonkamer zag hangen. Bij navraag vertelde hij dat hij ook orgelliefhebber was en dat ons instrument teruggebracht was tot zijn historische staat en er wat pijpwerk overcompleet was.
Het uiteindelijk resultaat mag er wezen: een volwaardig orgel met een zgn. aangehangen onvolledig pedaal, geschikt ook voor volkszang, koorzang en eenvoudige orgelconcerten. Een vernieuwde windvoorziening en een elektromotor completeren het geheel .
Ik ben er blij mee en als er belangstellenden zijn om er na de dienst op te spelen dan nodig ik ze hierbij van harte uit; ik denk daarbij met name aan die twee jongens die zo leuk quatre-mains speelden tijdens de laatste gezinsdienst.
Frans Konincks, organist van de Dorpskerk