Rouwkring ‘Verder na verlies’ Rouwkring ‘Verder na verlies’
De Rouwkring ‘Verder na Verlies’ is de afgelopen 2 maanden 4 ochtenden  bij elkaar geweest in de Voorde bij de Dorpskerk in Vorden.
Er waren een achttal deelnemers uit de PKN gemeentes, Hengelo Gld. Wichmond en Vorden. We bogen ons over het verhaal van ons verdriet, over de reacties uit de omgeving, moeilijke dagen en troost, door middel van gesprek en fototaal. Elke bijeenkomst begon met het aansteken van ieders kaars en met een gespreksronde over de tussenliggende weken.
Daarna kwam het thema van de ochtend aan de orde. Ds. Kool was als gast voor een stukje verdieping uitgenodigd voor de 3e bijeenkomst met als onderwerp: Geloof, verlies en troost.
Meegebrachte liederen, gedichten, dierbare voorwerpen, rouwkaarten waren vaak onderwerp van gesprek.
Bij het evaluatiegesprek op de laatste ochtend kwamen de volgende reacties naar voren:
Je hoort het verhaal van anderen en kijkt anders aan tegen het omgaan met je verdriet. Je ervaart troost aan elkaar, je deelt gedachten met elkaar. Het lijkt alsof het rouwproces wat verder van je af gaat staan, alhoewel rouwen en gedenken een tijd van hard werken is. Je kunt uiten naar elkaar toe wat je kwijt wilt al was het in het begin wel eens wat confronterend en werd je herinnerend aan moeilijke momenten. Je voelde je verbonden met elkaar, wel elk met zijn, haar eigen verhaal, maar ook vrij naar elkaar toe. Je bent wie je bent en zoals jij het beleeft is het goed, met respect voor de beleving van de ander. Verbondenheid en saamhorigheid waren sterk aanwezig.
De bijeenkomsten werden als teken van verbondenheid, woensdag 2 maart afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, gekookt door de 3 leidinggevende  dames. Er wordt het komende najaar een terugkom-ochtend georganiseerd voor de deelnemers. Hoe we verder gaan met het organiseren van nieuwe bijeenkomsten, daar gaan we ons nog verder in verdiepen . De ervaring was dat bijeenkomsten als deze heel zinvol kunnen zijn voor gemeenteleden in een rouwfase.Mede namens de deelnemers:

Gerda Brummelman, Zwennie Langwerden en Riek Klein Bramel

Kerkdienst H.A.