Evert Jan in Uganda Evert Jan in Uganda
Toen ik vorig jaar vertrok naar Uganda stelde de diaconie een bedrag van 1000 euro beschikbaar om te besteden aan een door mij te zoeken goed doel daar.
Het bleek erg moeilijk om iets te vinden waarvan ik zelf overtuigd was dat het betrouwbaar is en waar het geld ook echt een verschil maakt.

De keus is uiteindelijk gevallen op het Nazareth Childrens Home in de plaats Nyendo.

Deze opvang voor kinderen die door hun ouders om wat voor reden dan ook in de steek gelaten zijn werd 40 jaar geleden opgericht door Josephine Namakula, een voormalige non, die haar leven in dienst stelde van deze kinderen. Nog steeds, op 84 jarige leeftijd heeft zij de leiding samen met een paar in het tehuis opgegroeide jong volwassenen. De kinderen worden zeer jong, vaak maar enkele maanden oud, in het tehuis gebracht en leven daar in principe zo lang ze willen. Ze krijgen eten, zorg en liefde en kunnen naar school doordat hun schoolgeld door sponsors wordt opgebracht. Momenteel leven er 27 jongeren van uiteenlopende leeftijd op het project. Om voor eten te kunnen zorgen en andere onkosten te kunnen opbrengen verkoopt Josephine allerlei zelfgemaakte spulletjes in haar eigen giftshop en beschikt het tehuis over een aantal varkens en kippen, deels voor eigen consumptie en deels voor de verkoop. Ook worden er allerlei gewassen verbouwd in de eigen tuin.
Omdat men veel te lijden heeft van diefstal van kippen is een hok gebouwd binnen de muur van het terrein.
Het geld van de diaconie gaat worden gebruikt voor de aanschaf van 100 jonge hennen en een maandelijks bedrag om in de kosten van voer te kunnen voorzien. Ongeveer 600 euro is toereikend tot de kippen gaan leggen en deze genoeg opbrengen om zelf het voer te kunnen betalen.

Maandelijks wordt ik door hen op de hoogte gehouden hoe het met de kippen gaat en ook een lerares van een school in het nabijgelegen Masaka zal regelmatig een bezoek brengen en mij op de hoogte houden. Zij is degene die mij in contact bracht met dit tehuis.

De resterende 400 euro heb ik gereserveerd voor het laatste jaar op het voortgezet onderwijs van Florence. Over haar heb ik al verteld in een eerder nummer van kerkleven. Zodra blijkt dat haar resultaten goed zijn en ze voldoende haar best heeft gedaan op school zal ze ook dit laatste jaar worden ondersteund.
Voor beide doelen geldt: wordt vervolgt!

Het Brook Duo komt met een nieuw verhaal
datum en tijdstip 12-12-2019 om 20.00