Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Na een week vakantie doet het goed het werk weer op te pakken.  Zei ik het werk, lezer? Nee, het zijn!  Een dominee werkt niet echt.  Een dominee moet iets zijn.  Om te beginnen moet hij gewoon op zijn post zijn. Hij moet in zijn pastorie zijn. Een pastorie moet er dan ook zijn. En een kerk, ernaast. Ja, want s’ochtends vroeg moet een dominee minstens een half uurtje in zijn kerk zijn. Gewoon zijn. Bij Zijn Heer zijn.  Stil zijn. (Een betere dominee zou daar wat langer zijn.) Daarna moet een dominee bij voorkeur in zijn studeerkamer zijn.  Er moeten daar enkele boeken zijn, een pen, misschien een computer, een smartfoon liever niet.  Ja want een dominee moet aan het studeren zijn. In de oude schriften moet hij zijn, vaak, in de brontalen, in het Midden-Oosten moet hij zijn - bij Ruth en Naomi, wandelend naar Israël, bij Job in zak en as, ver weg in het land van Us, of met de wijzen op hun reis vanuit het oosten.  Daar ergens tussen die mensen moet zij of hij zijn.  Daar is gesprek, meerdere stemmen die in Jeruzalem te horen ZIJN, zuivere stemmen, valse stemmen, de stem van een Herodes…  En een heldere ster die in de hemel IS! In de pastorie, daarentegen, daar is het stil. Een voordeurbel is er wel, lezer, maar die doet het niet.  Wilt u de dominee echt spreken – maar wat kan een dominee nou voor u doen? weinig, niks, behalve er voor u ZIJN – dan moet u achterom lopen, de tuin in, en op het raam tikken, want achter dat raam hoort de dominee te zijn. Maar niet s’middags.  Nee, want ‘s middags IS een dominee op zijn fiets.  Ergens op een weggetje. Dorpstraat, Hackforterweg… Gaat u een eindje fietsen, dominee?  Ja. Waar naartoe?  Doet er weinig toe.  Als de dominee maar op zijn fiets is.  Als hij maar op weg is, even bij deze IS, of bij gene.  Wat hij doet of zegt is niet belangrijk – wat stelt het voor? Hij stamelt maar wat – maar hij moet er wel zijn.  Liefst met een das om.  Niemand draagt vandaag nog een das, en de dominee moet herkenbaar zijn, dus is er een das, en ook een kruisje op zijn jas, ja, hij IS tenslotte dominee, dus dat moet er ook zijn. En ’s avonds moet een dominee aan het werk zijn. Wat voor werk? Maakt weinig uit, als hij maar aan het werk is. Totdat het tijd IS. En zo wil een dag van een dominee geweest zijn.  Doen is belangrijk in het leven, lezer, zeker, en hebben speelt ook een rol – je kunt immers weinig doen als je niets hebt – maar verreweg het belangrijkste is zijn, er zijn - voor God en de ander.  Dominees moeten er zijn, ouderlingen moeten er ZIJN, kerkrentmeesters moeten er ZIJN, diakenen moeten er ZIJN, kerkleden moeten er zijn, een pastorie moet er ZIJN, een dorpskerk moet er ZIJN, en vooral? Vooral Christus moet er in 2017 ZIJN, in Vierakker-Wichmond. Laat het zo ZIJN. 
 
terug
 
 
 
 

Dienst
datum en tijdstip 09-04-2020 om 20.00 uur
Witte donderdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 10-04-2020 om 20.00 uur
Goede vrijdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur
1e Paasdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 19-04-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Stand van zaken en richtlijnen coronavirus in en rondom kerk en gemeente

In verband met de toestand rondom het coronavirus (COVID-19) heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdagmiddag 12 maart j.l. richtlijnen uitgevaardigd met betrekking tot de wijze van handelen in en om de kerk en gemeente in de komende weken.

Wij raden u aan om steeds de de actuele informatie van de Rijksoverheid en het RIVM via de media te volgen en zo mogelijk te bekijken op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: https://www.ggd.nl/

Het landelijke bureau van de PKN informeert de gemeenten, kerkenraden en het publiek via de eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/richtlijnen-rondom-het-coronavirus/

De kerkenraad houdt zich zeker gedurende deze crisis zoveel mogelijk aan alle adviezen en richtlijnen in het belang van de volksgezondheid.

Over de maatregelen die wij binnen onze eigen gemeente hebben genomen en/of nog zullen nemen kunt u lezen op onze website.
Wij proberen de informatie steeds te actualiseren zodra daar aanleiding toe is.


 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.