Steun gezocht voor een agrarisch project in Guinée, West Afrika – Tim Wiersum. Steun gezocht voor een agrarisch project in Guinée, West Afrika – Tim Wiersum.
Van 1990 tot 1995 werkten Jo en ik in West Afrika, in het land Guinée.  Guinée is een voormalige Franse kolonie – er wordt daar nog altijd Frans gesproken.  Het land is sinds 1958 onafhankelijk.  Het heeft een groeiende bevolking van 10 miljoen en is arm met een  bruto binnenlands product per hoofd (Gross Domestic Product per capita)  van $414 (in 2009 – 170e op de wereldranglijst), vergelijk Nederland, in 2009 op de 7e plek:   $ 48.222 (bron: wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bbp_per_hoofd_van_de_bevolking).
Jo en ik hebben nog steeds contact met mensen in Guinée, met name met onze voormalige chauffeur.  Wij hadden een chauffeur nodig die de kinderen naar school kon rijden en ophalen wegens de lange tijd die we anders, met files, twee keer per dag kwijt zouden zijn geweest aan de rit van ongeveer 7 km naar de Franse school in een buitenwijk. Jo ontving vanaf ’s ochtends vroeg patiënten in de medische kliniek van de kerk die zij daar mocht oprichten. Ik zelf had door de week dagelijks ochtendgebed in de kathedraal om 6 ’s ochtends, in gezelschap van een kleine, trouwe groep van vooral vrouwen uit de gemeente.
Onze voormalige chauffeur, Ousmane Barry, hebben we een paar jaar geleden aangemoedigd om met een andere Guineër een agrarisch projectje te starten. De bedoeling is dat het winstgevend wordt en twee gezinnen kan onderhouden. Daarnaast ligt voor ons het aantrekkelijke van dit project in het feit dat het een kleine bijdrage levert aan de voedselvoorziening voor Afrika, dat voedsel nodig heeft en zelf moet proberen in die nood te voorzien in plaats van importeren.  De heer Barry komt uit het binnenland van Guinee, uit een streek waar aardappels gepoot kunnen worden.  Vorig jaar hebben de twee voor het eerst aardappels gepoot en het liep goed.  Het enige probleem was dat rond de oogsttijd de hoofdstad in een crisis verkeerde vanwege politieke onrust en ze dus niet op het gewenste moment de oogst vanuit het binnenland naar de stad konden laten vervoeren om op de markt te verkopen.  Toch hebben ze wel wat kunnen verkopen.  Het is nu de tijd om de poten.  Ze kunnen in Guinée jaarlijks twee keer poten (in mei en over enkele maanden weer).  In mijn vorige gemeente in Zeeland gaan twee kerkleden op 20 juni trouwen en aan mij is de eer om het huwelijk in te zegenen (er is nog geen nieuwe dominee). Het bruidspaar wil de collecte aan dit project besteden.  Maar de begroting voor dit jaar is 1500 euro en dat haalt een collecte niet.  Dus is er een verzoek aan de diaconie van Wichmond ingediend voor hulp. De bedoeling is dat er foto’s en een verslag zullen worden gepubliceerd naarmate het project vordert.

Tim Wiersum.

datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Andrea Kasteleijn

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters