Bij de kerkdiensten Bij de kerkdiensten
Kerkleden en vrienden van de Protestantse kerk van Wichmond,

We hebben een mooie startdienst achter de rug. De commissie heeft goed werk verricht. Er waren veel kinderen en we hadden een volle kerk, met Jubal erbij om de dienst  op te luisteren.  Ook ons projectkoortje had nieuwe liederen ingestudeerd onder leiding van Deddie van Alphen.  Organist Frans Konincks was in goede vorm. Er was ook een creatieve activiteit waar iedereen aan mee kon werken. Het resultaat van wat de kinderen tijdens de preek, en vervolgens de volwassenen bij het koffiedrinken, in elkaar hebben geknutseld, hangt vanaf de preekstoel. Het is een lange ketting bestaande uit kralen die parels vertegenwoordigen. Wij zijn allemaal parels in Gods ogen en in de ketting verbonden met elkaar. In die ketting is ook één gouden parel. Dat is Jezus, de Zoon van God die mens werd - een gouden parel onder ons. We hebben Jezus in onze ketting en zijn met Hem en elkaar verbonden in de Protestantse kerk van Wichmond. Laten we de verbondenheid met Hem en elkaar tijdens dit kerkelijk jaar goed onderhouden.

De volgende dienst met kinderen is de Garvedienst, op 5 oktober in de Rooms-katholieke St. Willibrorduskerk, in Vierakker.  5 oktober is de jaarlijkse Dag van de Leraar.  Jezus als leraar en wat Hij ons leert over leren zal het thema zijn van de dienst. De school en de twee dorpskerken werken  gezamenlijk aan de voorbereiding. Laten wij allen, jong en oud, op 5 oktober om 10 uur de mooie Willibrorduskerk vullen. Zo vinden we elkaar weer als dorpelingen in Gods aanwezigheid, in één van onze twee  mooie kerken op ons dorp.

Zou het in dit nieuwe seizoen niet goed zijn om eens in de maand een gespreksavond te hebben in de prachtige pastorie, over een geloofszaak? Bijvoorbeeld op een donderdagavond in een week waarin er verder geen bijeenkomsten zijn, van 20 uur tot 21.30 uur?  We zouden het boek van ds ter Linden “Wat doe ik hier in Godsnaam?” samen kunnen bepreken. We hadden die boeiende avond met ds ter Linden in augustus, maar zijn boek leent zich ook voor gespreksavonden in kleinere kringen. De mooie ruimte aan de voorzijde van de pastorie is hier heel geschikt voor. Afhankelijk van de grote van de opkomst zouden we ons in twee of drie kringen rondom de grote tafels kunnen plaatsen, met een plenaire afsluiting waarin we onze conclusies met elkaar delen. Of als de groep kleiner is, met z’n allen rondom één tafel. De verwarming in de pastorie is voelbaar effectief en er zal ook koffie en thee zijn, misschien wat lekkers…  Ik denk dat dit wel inspirerend kan zijn.  Maar wat vindt u? Er is zo veel interessants te lezen en bespreken over God.  Je hoeft ook niet gelovig te zijn om te komen.  Het gesprek en de ontmoeting zijn al waardevol. We kunnen ook een film bekijken op een avond en dat bespreken. Laat u het mij weten?

Verder zijn er de zondagse ochtenddiensten.  Hier moeten we aan blijven werken om ze zo mooi mogelijk te maken.  Een ieder zou iets kunnen brengen – een gedicht, een lied met gitaarbegeleiding, iets persoonlijks voor God in dat uurtje op zondagochtend…  iets dat u aan God op wilt dragen. U belt de dominee (441376), en u zegt: ik heb een gedicht, of een lied, of een gebed dat ik aan God op wil dragen in de dienst.  Mooi! Ik pas u in.  Ik laat mij erdoor ook inspireren.  Ja, want de preken moeten ook beter worden. En er moet ook stilte zijn in de eredienst, tijd voor rust.  Laten we van dat uurtje op zondagochtend iets waardevols maken voor iedereen. Dit zijn de uitdagingen voor 2014-2015. We willen een bloeiende gemeente. Jezus geve ons allen de kracht en de energie daarvoor!

Ds Wiersum.

datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur