Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Bij de diensten Bij de diensten
De tijden en seizoenen van de natuur en van de wereld verschillen nogal eens met die van de kerk.  In het noordelijk halfrond van de aarde gaat de zon nu naar de kortste dag toe. De nachten zijn reeds lang.  Als ik op de dinsdagochtend rond kwart voor 6 naar het station in Zutphen fiets, is het pikkedonker, en als ik donderdagavond weer thuis kom, ook.  Ik heb wel licht op, maar je ziet maar weinig op het pad langs de IJssel waar je zowel fietsen als wandelen mag.  ’s Ochtends raas ik er langs, want ik heb haast: ik moet die trein naar het westen halen, kan HAVO 5 in Rotterdam niet in de gang laten staan om 10 over 9!  Tot dusver geen ongelukken…

Bij ons valt kerst, de geboorte van Hem die Het Licht is voor de wereld, samen met de tijd waarop de zon weer meer ruimte gaat krijgen, maar in landen als Australië is dat natuurlijk niet zo. Daar gaan ze nu de zomer in.  De symboliek van de nacht en de komst van het licht werkt daar niet zo goed in de kerkdienst als bij ons. Hoe zou een lied als Midden in de winternacht (In the bleak mid winter) daar klinken?  

De eigenzinnigheid van de natuur is niet de enige reden waarom kerk en wereld wel eens uit de pas lopen.  Ook bij ons in het noordelijk halfrond zijn er verschillen tussen tijden en seizoenen van kerk en samenleving. Dat heeft meer iets te maken met onze geestelijke kijk op de dingen.  Voor de kerk is het begin van het jaar niet 1 januari maar 1 Advent. Vanaf die zondag (dit jaar op 30 november) kijkt de kerk al naar het nieuwe Licht. Je hoort haar zingen: “Nu daagt het in het oosten…” Haar gedachten zijn gevestigd op het grote nieuwe geestelijke begin -  niet van het jaar, maar van de hele schepping, eens en voor altijd, door de geboorte van Christus in Bethlehem meer dan 2000 jaar geleden. We gaan in gedachte terug in de tijd en we beleven het opnieuw.  Hij komt met het geschenk van nieuw leven.  Daar bereiden we ons dan ook op voor in Advent. Want Kerst moet je vooral geestelijk voorbereiden.  Er klinkt een stem tijdens Advent, een stem in de woestijn die roept:  “Maak de weg van de Heer gereed, maak recht zijn paden!”  Hij wil de weg naar ons hart kunnen vinden. Vanaf 1 advent, dit jaar op 30 november, willen we daar over nadenken. 

Maar eerst de zondag vóór Advent. Die zondag draagt de naam “de laatste zondag van het kerkelijk jaar” oftewel “voleindingszondag”.  Dit jaar is die op 23 november.  Het is de zondag waarop we degenen gedenken die dit jaar in ons midden gestorven zijn. In onze Protestantste kerk in Wichmond zijn dat 

Martinus Memelink, overleden op 20 januari 2014 in de leeftijd van 90 jaar
Everdina Margrieta Boenink-Makkink, overleden op 6 maart 2014 in de leeftijd van 88 jaar
Evert Jan Vruggink, overleden op 25 maart 2014 in de leeftijd van 78 jaar
Derk Willem Borgman, overleden op 26 april 2014 in de leeftijd van 79 jaar
Evert Maandag, overleden op 27 april 2014 in de leeftijd van 83 jaar
Reintje  Meijerink-Teunissen, overleden op 12 juni 2014 in de leeftijd van 79 jaar
Harm Jan Hammink, overleden op 19 juli 2014 in de leeftijd van 69 jaar
Reintje  Burkink-Wesselink, overleden op 9 augustus 2014 in de leeftijd van 89 jaar
Herman Pardijs, overleden op 5 oktober 2014 in de leeftijd van 96 jaar

Aan het eind van de dienst noemen we hun namen en daarbij zal er een kaars worden aangestoken aan de Paaskaars. Daarna zal er ook gelegenheid zijn, voor wie dat wil, om een lichtje te ontsteken voor een dierbare overledene naar wie op dat moment de gedachte uitgaat. Ook in de liederen, lezingen en gebeden zal de gedachtenis aan hen die ons zijn voorgegaan, klinken.  Moge deze dienst ons troosten en kracht geven. 

Een overzicht van ons programma:
- Vrijdag 21 november,14.00 uur: Huisavondmaal in de pastorie, iedereen     welkom.
- Vrijdag 21 november, 19.30 uur: het projectkoor oefent in Withmundi onder leiding van ds Deddie van Alphen. We oefenen vooral de nieuwe liederen uit het nieuwe liedboek.  En we bereiden ons voor op de komende kerkdiensten. Iedereen die van zingen houdt is uitgenodigd!
- Zondag 23 november, 10 uur:  laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dienst met gedachtenis van de overledenen. 
- Zondag 30 november, 10 uur:  eerste Adventsdienst. Marieke Maandag organiseert voor alle kinderen een activiteit tijdens de dienst op alle vier adventszondagen.  Ze maken een knutselwerkje voor de kerst.  De kinderen komen aan het begin van de dienst in de kerk. Er komt een Advents-standaard voor in de kerk te staan, waar elke week een kaarsje van aangestoken wordt door een kind en daarbij wordt een kaarsenversje opgezegd (door hetzelfde kind of soms door een groter kind, als degene die de kaars aansteekt nog niet lezen kan). Vervolgens zingen we een adventslied, wat een beetje geschikt is voor kinderen en daarna gaan de kinderen naar de zaal om te knutselen; ze komen niet meer terug in de kerk, want vaak zijn ze nog niet klaar met hun werkje, als de kerk uitgaat.  Op eerste Kerstdag wordt het bovenste kaarsje op de Adventsstandaard aangestoken, met bijbehorend kaarsen-versje.
- Maandag 1 december, 14.30 uur tot 16.30 uur:  ontmoetingsmiddag in de pastorie. Thema: Advent.  We gaan het voor een deel hebben over de kaarten die we rond deze tijd van het jaar naar elkaar toesturen.  Breng uw kerstkaarten en nieuwjaarskaarten van vorig jaar (of van afgelopen jaren, of van heel lang geleden, of van dit jaar als u ze al in huis heeft)  Welke boodschap willen we met beeld en woorden op een kerstkaart brengen? Welke kaart sprak ons het meeste aan? We hopen in de adventssfeer te komen met wat lekkers op deze middag.
  
T. Wiersum
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Andrea Kasteleijn

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 04-11-2020 om 20.00 uur
Beamerdienst afgespeeld in de kerk

Dankdag

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 08-11-2020 om 10.00 uur
ZWO dienst
ZWO commissie gaat voor

Kinderoppas: Mariko Heuvelink

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 15-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Gerrie Hiddink

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.