Liturgische schikking 5 november 2014

Vandaag is het Dankdag voor gewas en arbeid. Een oud gebruik dat ieder jaar weer wordt gevierd. En waarom? Dankdag, een gewone dag in de week, maar een bijzondere feestdag. We hebben het gewone én het bijzondere proberen te ‘vangen’ in de schikking die u hiervoor ziet.
Het hart van mos in het midden symboliseert ons leven, laag bij de grond, nuchter en bijna onverwoestbaar. Mos is er altijd, zoals het leven er altijd is. En zo gewoon als het leven, is het eten voor ons geworden. In een verpakking, in een doosje, van overal vandaan. Kant en klaar, niks meer aan doen, altijd verkrijgbaar. Maar we lopen het risico dat we de oorsprong vergeten, het bijzondere niet meer zien en zo vervreemd raken van waar het eigenlijk om gaat: waardering, respect en dankbaarheid voor alles wat groeit, bloeit en respect voor wie hier allemaal aan bijdraagt.
Aan de linkerkant van het hart, de gevoelskant, liggen wat meer “onze” eigen gewassen. De groenten die we zelf misschien wel verbouwen en waarvan we weten hoe het groeit. Met als kroon op het hart de bloemkool, die oneindig te verdelen lijkt te zijn in verschillende roosjes. Een kunstwerk op zich.
Het is allemaal niet zo moeilijk. Je bewerkt grond, poot zaad, verzorgd de gewassen, oogst en verwerkt alles tot iets eetbaars, lekkers en goeds. We zijn van nature nuchter, maar zeg nou zelf, als je jezelf de ruimte geeft om iets verder te kijken, de ruimte gesymboliseerd door het hart dat in de vrije ruimte hangt, dan kijk je naar de dingen achter de dingen. Wie heeft er niet al eens bij het ochtendgloren een moment gedacht dat het toch wonderlijk is hoe alles groeit en bloeit en dat er meer moet zijn, veel groter dan wij ooit zullen bevatten.
In de spiegel, die de oneindigheid verbeeldt ziet u het licht van de Drie-eenheid, dat op de achtergrond staat, maar als een waakvlammetje straalt en zo licht en warmte geeft aan ons dagelijks leven.
Gewoon en bijzonder, verbonden door het hart. Laten we er met z’n allen voor waken, dat deze verbondenheid, het gevoel en respect voor de aarde blijft, groeit, zodat wij nog heel lang het leven kunnen vieren.

Derrie Pieterse

datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur