Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Liturgische schikking 5 november 2014

Liturgische schikking 5 november 2014
Vandaag is het Dankdag voor gewas en arbeid. Een oud gebruik dat ieder jaar weer wordt gevierd. En waarom? Dankdag, een gewone dag in de week, maar een bijzondere feestdag. We hebben het gewone én het bijzondere proberen te ‘vangen’ in de schikking die u hiervoor ziet.
Het hart van mos in het midden symboliseert ons leven, laag bij de grond, nuchter en bijna onverwoestbaar. Mos is er altijd, zoals het leven er altijd is. En zo gewoon als het leven, is het eten voor ons geworden. In een verpakking, in een doosje, van overal vandaan. Kant en klaar, niks meer aan doen, altijd verkrijgbaar. Maar we lopen het risico dat we de oorsprong vergeten, het bijzondere niet meer zien en zo vervreemd raken van waar het eigenlijk om gaat: waardering, respect en dankbaarheid voor alles wat groeit, bloeit en respect voor wie hier allemaal aan bijdraagt.
Aan de linkerkant van het hart, de gevoelskant, liggen wat meer “onze” eigen gewassen. De groenten die we zelf misschien wel verbouwen en waarvan we weten hoe het groeit. Met als kroon op het hart de bloemkool, die oneindig te verdelen lijkt te zijn in verschillende roosjes. Een kunstwerk op zich.
Het is allemaal niet zo moeilijk. Je bewerkt grond, poot zaad, verzorgd de gewassen, oogst en verwerkt alles tot iets eetbaars, lekkers en goeds. We zijn van nature nuchter, maar zeg nou zelf, als je jezelf de ruimte geeft om iets verder te kijken, de ruimte gesymboliseerd door het hart dat in de vrije ruimte hangt, dan kijk je naar de dingen achter de dingen. Wie heeft er niet al eens bij het ochtendgloren een moment gedacht dat het toch wonderlijk is hoe alles groeit en bloeit en dat er meer moet zijn, veel groter dan wij ooit zullen bevatten.
In de spiegel, die de oneindigheid verbeeldt ziet u het licht van de Drie-eenheid, dat op de achtergrond staat, maar als een waakvlammetje straalt en zo licht en warmte geeft aan ons dagelijks leven.
Gewoon en bijzonder, verbonden door het hart. Laten we er met z’n allen voor waken, dat deze verbondenheid, het gevoel en respect voor de aarde blijft, groeit, zodat wij nog heel lang het leven kunnen vieren.

Derrie Pieterse
terug
 
 
 
 

Dienst
datum en tijdstip 09-04-2020 om 20.00 uur
Witte donderdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 10-04-2020 om 20.00 uur
Goede vrijdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur
1e Paasdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 19-04-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Stand van zaken en richtlijnen coronavirus in en rondom kerk en gemeente

In verband met de toestand rondom het coronavirus (COVID-19) heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdagmiddag 12 maart j.l. richtlijnen uitgevaardigd met betrekking tot de wijze van handelen in en om de kerk en gemeente in de komende weken.

Wij raden u aan om steeds de de actuele informatie van de Rijksoverheid en het RIVM via de media te volgen en zo mogelijk te bekijken op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: https://www.ggd.nl/

Het landelijke bureau van de PKN informeert de gemeenten, kerkenraden en het publiek via de eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/richtlijnen-rondom-het-coronavirus/

De kerkenraad houdt zich zeker gedurende deze crisis zoveel mogelijk aan alle adviezen en richtlijnen in het belang van de volksgezondheid.

Over de maatregelen die wij binnen onze eigen gemeente hebben genomen en/of nog zullen nemen kunt u lezen op onze website.
Wij proberen de informatie steeds te actualiseren zodra daar aanleiding toe is.


 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.