Viering Goede Vrijdag 3 april Viering Goede Vrijdag 3 april
Goede Vrijdag: De dag om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus.
We maken deze avond samen een ‘stadswandeling door Jeruzalem’.
Dit doen we door; woorden te spreken, liederen te zingen, te bidden, stil te zijn en…
naar beelden te kijken.
We staan stil bij de Kruiswegstaties.
Kruiswegstaties zijn afbeeldingen van aangrijpende momenten van de lijdensweg van Jezus,
veelal 14  in getal. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse statio, dat staan of stilstaan betekent.
Heel veel schilders hebben in de loop der eeuwen de kruisweg van Jezus in 14 staties verbeeld.
Meestal is het kruis letterlijk het houvast in deze schilderijen.
De beeldend kunstenaar Willem Hesseling uit Gouda heeft een andere benadering gekozen.
De kenner van zijn werk herkent het expressieve kleurgebruik. Opvallend echter zijn de handen.
Handen spelen de hoofdrol in 13 van de 14 schilderijen. Soms gebald, soms wijzend of juist afhoudend,
soms wanhopig of troostend of kwetsbaar. Hesseling laat ons zo naar onze eigen handen kijken.

Een Goede Vrijdag viering in Woord en Beeld.
De woorden bij de Kruisweg staties worden door twee stemmen uitgesproken.
Ons ‘eigen koortje’ heeft een aantal liederen voorbereid.
Een Passiedienst met als thema ‘Handschrift van Liefde’.

Rien Baauw