Het Hospice Zutphen

In de dienst van ZWO-dienst van 8 februari hebben we aandacht besteed aan het Hospice. Diny Baauw heeft ons een beeld gegeven van deze organisatie en na de dienst is er een indrukwekkende fotofilm vertoond over dit huis. Want dat is het, een gewoon huis, met aanpassingen, waar mensen die niet meer thuis verzorgd kunnen worden, verblijven in de laatste dagen van hun leven.
Naast de verpleegkundigen en de medische zorg van de eigen huisarts zijn er ongeveer 100 vrijwilligers die voor de dagelijkse gang van zaken zorgen. Alles is gericht op het welbevinden van de gast. Daarnaast is er alle ruimte voor familie en mantelzorgers om zelf aandeel te hebben in de verzorging.  Dit alles maakt dat het een bijna zoals thuis huis is waar geen bedrukte sfeer hangt maar ook gelachen wordt en er plezier is met gasten en familie.
Het Hospice Zutphen is er voor iedereen ongeacht godsdienst, levensbeschouwing of financiële omstandigheden.  Ongeveer twee derde van de kosten wordt betaald door subsidies van rijk en gemeenten en een derde zou moeten worden opgebracht door de gasten. Omdat niet iedereen de middelen hiervoor heeft is er een gastenfonds opgericht door de Stichting Vrienden van het Hospice.  Met onze ZWO-acties willen we hier een steentje aan bijdragen. Van de opbrengst van de Midwinterhoornwandeling in december en de verkoop van kerstspulletjes is al een bedrag van ruim 1000 euro overgemaakt naar dit gastenfonds.  Afgelopen week kregen we een mooie bedankkaart van het hospice, deze komt in de pastorie te liggen.
De ZWO-commissie.