Nieuwe antependia

Het antependium is het kleed dat van de liturgietafel hangt, in de kleur van het kerkelijk jaar (vaak groen, maar bijvoorbeeld wit met Kerst, rood met Pinksteren, paars in de veertigdagentijd en de adventstijd, geen kleed op Goede Vrijdag). Zoals in het vorige nummer van Wichmonds Kerkleven stond te lezen, is het idee ontstaan om nieuwe antependia te laten ontwerpen. Daarnaast zou dan een eenvoudig antependium in de basiskleur van het kerkelijk jaar vanaf de preekstoel kunnen hangen. Goed zichtbaar, maar het accent blijft meer op de avondmaalstafel dan op de preekstoel. Het idee is om deze antependia met een aantal enthousiaste, creatieve gemeenteleden te maken. Bent u zo iemand, of kent u zo iemand, meldt u dan bij Diny Baauw (tel. en e-mail staan achterop Wichmonds Kerkleven).
Uiteraard zijn met het ontwerpen en maken van nieuwe antependia kosten gemoeid en de kerkenraad is van mening dat deze kosten niet ‘zomaar’ aan ‘de kas’ onttrokken kunnen worden. Daarom zoeken we ook naar mensen die ideeën hebben en deze ook willen uitvoeren met betrekking tot geldwerving. Je kunt dan denken aan het organiseren van een bazaar, maar er zijn vast ook andere creatieve manieren van geldwerving tbv  nieuwe antependia. Hiervoor graag uzelf en/of iemand waarvan u denkt dat diegene hieraan mee zou willen werken aanmelden bij Ep Heuvelink (tel. en e-mail staan achterop Wichmonds Kerkleven).
Om een idee te geven van het tijdpad: we gaan ervan uit dat het vanaf aanvang van dit project zeker 1 jaar duurt voordat de nieuwe antependia gereed zullen zijn.

Hiernaast  het groene antependium uit de Gereformeerde Kerk Zwartebroek. Dit kleed is ontworpen door beeldend kunstenaar dhr. Dick Baauw. De kleur groen hoort bij de periode gewijd aan Jezus’ prediking van het Koninkrijk Gods bij de tijd tussen de Kersttijd en de Lijdenstijd en de tijd tussen Pinksteren en Advent. Groen als symbool voor hoop, nieuw leven en toekomst. De wijnstok verwijst naar het volk Israël; het rijsje uit de afgehouwen tronk van Isaï (vader van David).
Het is in de eerste plaats een Christus symbool en verwijst naar het avondmaal en dat wij ranken van Christus zijn.
Bron: http://gkzwartebroek.nl/gkkanselkleden.pdf

Oecumenische oogstdankviering
datum en tijdstip 18-08-2018 om 19.30 uur

Openluchtdienst