Verslag vrijwilligersavond vrijdag 11 september 2015 Verslag vrijwilligersavond vrijdag 11 september 2015
Doel van deze avond is om iets te vertellen over het werk van de bloedbank.
De lezing wordt  gegeven door Jo Wiersum-Osselton, ondersteund door Rien Baauw en Ria Klein Kranenbarg.

Nadat iedereen voorzien is van koffie, opent Ben Hiddink de avond. Hij leest de bijzonderheden voor van elke vrijwilligerscommissie en  vraagt of er nog op- of aanmerkingen van de commissieleden zelf zijn.

Door de kinderoppascommissie wordt nog een 2-zitsbankje gevraagd. Dit wordt meteen opgelost. Bij het liturgisch bloemschikken worden nog enkele dames gevraagd en Gerrie Schepers vraagt nog hulp voor de schoonmaak van de kerk. Verder zijn er geen bijzonderheden te vermelden.

Na het tweede kopje koffie begint de film over Sanquin, de enige bloedbank in Nederland sinds 1998.

Jo verklaart ons wat in de film getoond wordt. Zij is donorarts, doet daar de intake gesprekken en doet onderzoek naar de complicaties van het gedoneerde bloed.

De heer Karl Landsteiner (14-06-1901) is de ontdekker van de bloedgroepen en rhesusfactoren.
Er zijn 4 bloedgroepen, O,  A, B, AB. De grootste bloedgroepen zijn O en A 89%.
Er zijn in Nederland ongeveer 312.200 bloeddonoren.
Ria en Rien zijn al vele jaren bloeddonor. Rien vertelt dat hij bloeddonor is geworden in zijn militaire diensttijd. Je kreeg na het doneren van bloed een extra vrije dag, een extra stuk vlees en een week extra fruit. Hij is nu nog donor.
Ria is ook al heel lang geleden met het doneren van bloed begonnen: eerst in Vorden, daarna in Zutphen en nu in het ziekenhuis te Doetinchem.
Een vrouw mag 3 maal per jaar bloed geven, een man 5 maal per jaar. Men kan zich opgeven tot de leeftijd van 65 jaar en mag doneren tot 70 jaar.
Iedere keer wanneer men bloed doneert is er een hele lijst vragen die eerst ingevuld moet worden.
Voor het doneren wordt eerst de bloeddruk opgemeten.
Ons bloed bestaat uit  rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leucocyten), bloedplaatjes (thrombocyten) en plasma (ong. 50%)  en antistoffen.
Rode bloedcellen worden gebruikt voor bloedtransfusie; van het plasma wordt 80% gebruikt voor geneesmiddelen en de bloedplaatjes gebruikt men voor patiënten met b.v. leukemie.

Jo werkt ook bij TRIP als coördinator. Dit is het Nationaal bureau voor hemo- en biovigilantie. Hier worden gegevens verzameld om de veiligheid van transfusies te verbeteren. Nederland scoort hierin erg hoog.

Bovengenoemde lezing werd door allen gevolgd onder het genot van een hapje en een drankje. Het was al met al een zeer leerzame avond.
Hilly Bakker