Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Als u dit leest is het Sinterklaas. Bent u druk met gedichtjes schrijven? Lastig, hè.  Als ik er een schrijf dan wordt het meestal een mengsel van Nederlands met Engels.  Mijn moedertaal biedt vaak uitkomst bij het zoeken naar rijmwoorden. Vind je geen woord dat rijmt met cadeau dan schrijf je eenvoudig I don’t know. Of zoiets. Wel zo handig als het 5 uur ’s middags is op 5 december en je moet nog beginnen.  Sinterklaas is een mooi feest en zeker het vieren waard. Ik erger mij ook enorm eraan als ik zie hoe het Angelsaksische kerstfeest Sinterklaas hier en daar in het nauw brengt.  Winkels getooid met kerstversiering vóór 5 december bezoek ik niet.  Heb ik een hekel aan. Ga ik gewoon niet in.  Trouwens, de hele verangelsaksiching van het kerstfeest vind ik een ramp. Father Christmas heeft niets met Christus te maken.  Terwijl Sinterklaas goed past in de tijd van Advent.  Sinterklaas beloont, maar kan ook straffen. Kinderen worden speels herinnerd aan het verschil tussen goed en slecht gedrag. Zo roept ook Johannes de Doper in Advent op tot bekering. Hij zegt: Verander uw gedrag en bereid u voor op de komst van Christus. Hij wil gerechtigheid.  Van de Angelsaksische Father Christmas hoor je dat helemaal niet.  Hij zegt alleen maar: Alles zit goed, consumeermeermeer! En daarom is hij ook zo welkom in het westen. Want  shoppen is de nieuwe religie en mensen zoeken hun heil in steeds meer  spulletjes.  Hoe krijgt de geest in ons een kans? Advent is een tijd voor meditatie en gebed. Jezus zegt: Er is meer dan feesten en spelen.  Een mens leeft niet van brood alleen maar van ieder woord dat komt uit de mond van God.  In Advent moet de mens de woestijn in, weg van alle verdovende drukte. Waarom zijn we op de wereld?  Om God te leren kennen, en om dan vanuit die kennis anders te gaan leven. In Advent luidt de oproep tot inkeer. Wachet auf, ruft uns die Stimme!  Een prachtig lied. We zingen het op 6 december.  Schud ons wakker, God, uit onze geestelijke slaap.
De komende diensten:
Zondag 6 december:  2e Adventzondag: dienst om 10 uur. ‘
Zondag 13 december:  3e Adventzondag:  dienst met ds Jan Kool om 10 uur.
Vrijdag 11 december, 19:30 uur: oefening van ons projectkoor onder leiding van ds Deddie van Alphen. Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar heeft het projectkoor een mooie bijdrage geleverd aan de dienst. Het zong, onder pianobegeleiding, delen van twee prachtige liederen en ondersteunde de gemeente bij de andere gezangen.  Het is fijn dat we van meerdere koren, stemmen en talenten gebruik kunnen maken in onze kerk.  Ook Anja Schieven speelde heel mooi op dwarsfluit tijdens de dienst van 22 november. We zijn rijk bedeeld als gemeente.  Ons projectkoor oefent op vrijdag 11 december om 19.30 uur voor de gemeentezang. Iedereen is welkom om zich bij het koortje aan te sluiten. We oefenen in Withmundi, voor een uurtje.