Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Herfst - Winter Herfst - Winter
Als ik deze woorden op papier zet is het volop herfst. Bijna iedere dag is het bladruimen !   De bomen worden steeds kaler. Tegelijk is het de week vóór de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Herfst – winter; tijd van verdieping en bezining.                                                                          De prachtige kleuren van herfstbladeren kunnen oogverblindend zijn: dieprood, paars, geel, goud, koperkleurig, in alle mogelijke variaties. Even laten ze hun onuitsprekelijke schoonheid zien, dan vallen ze op de grond en sterven. Kale bomen herinneren ons er aan dat de winter op komst is. Zo is het ook met de herfst van het leven, die kan heel kleurig zijn. Wijsheid, humor, zorgzaamheid, geduld en vreugde kunnen prachtig opbloeien voordat we sterven. Kijkend naar de kale bomen, met de herinnering aan degenen die gestorven zijn, mogen we dankbaar zijn voor alle schoonheid die we in hen zagen en hoopvol wachten op een nieuwe lente. Onze geloofsgestalte / beleving, kent ook de gestalte van de seizoenen  – daar gaan we 14 januari in de gespreksgroep ook samen mee aan de slag.
Herfst – wintertijd, voor alles is een tijd. Veel kerkenwerk is seizoensarbeid, en dan precies tegenovergesteld aan die voor het dagelijks brood. Waar de boer, bouwvakker en campingbaas uren maken in de lente en zomer, pieken dominee en pastoor in herfst en winter. Tussen de startzondag en Pasen moet veel gebeuren. Met Prediker zeg ik: voor alles is een tijd. Een tijd om te zaaien en te oogsten, en een tijd om naar gemeenteavond, huiskamergesprek of gespreksgroep te gaan. Er is een ritme , en in dat ritme hebben de dingen niet alleen hun geheim maar ook hun tijd. Zolang de boer en zijn medewerkers struikelen over de lammetjes en de kalfjes, de pootaardappels, of handen te kort komen in de maaitijd, moet je denk ik als dominee of pastor even wachten ( of meehelpen ).             Het is geen kwestie van prioriteiten stellen, maar van prioriteiten volgen; van als eerste doen wat als eerste moet gebeuren. Met name wanneer het seizoen van de regen en de kou – de herfst en de winter plaats vindt, zoek je extra  beschutting en warmte bij elkaar. Een goede tijd om elkaar te ontmoeten en samen te spreken over onze geloofsbeleving. Om te groeien – te delen en te ontvangen van: vitamine G.
De herfst /  winter; uitzicht naar de nieuwe lente. Inge Lievaart, geeft dat prachtig weer:

Uitzicht
Door de leeggewaaide takken
wordt de hemelbuiging zichtbaar
komt de diepte dichterbij
van het uitzicht op de verte
waar vermoeden van onzichtbaar
aan de horizon voorbij.

Rien Baauw
 
terug
 
 
 
 

Dienst
datum en tijdstip 09-04-2020 om 20.00 uur
Witte donderdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 10-04-2020 om 20.00 uur
Goede vrijdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur
1e Paasdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 19-04-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Stand van zaken en richtlijnen coronavirus in en rondom kerk en gemeente

In verband met de toestand rondom het coronavirus (COVID-19) heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdagmiddag 12 maart j.l. richtlijnen uitgevaardigd met betrekking tot de wijze van handelen in en om de kerk en gemeente in de komende weken.

Wij raden u aan om steeds de de actuele informatie van de Rijksoverheid en het RIVM via de media te volgen en zo mogelijk te bekijken op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: https://www.ggd.nl/

Het landelijke bureau van de PKN informeert de gemeenten, kerkenraden en het publiek via de eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/richtlijnen-rondom-het-coronavirus/

De kerkenraad houdt zich zeker gedurende deze crisis zoveel mogelijk aan alle adviezen en richtlijnen in het belang van de volksgezondheid.

Over de maatregelen die wij binnen onze eigen gemeente hebben genomen en/of nog zullen nemen kunt u lezen op onze website.
Wij proberen de informatie steeds te actualiseren zodra daar aanleiding toe is.


 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.