Herfst - Winter Herfst - Winter
Als ik deze woorden op papier zet is het volop herfst. Bijna iedere dag is het bladruimen !   De bomen worden steeds kaler. Tegelijk is het de week vóór de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Herfst – winter; tijd van verdieping en bezining.                                                                          De prachtige kleuren van herfstbladeren kunnen oogverblindend zijn: dieprood, paars, geel, goud, koperkleurig, in alle mogelijke variaties. Even laten ze hun onuitsprekelijke schoonheid zien, dan vallen ze op de grond en sterven. Kale bomen herinneren ons er aan dat de winter op komst is. Zo is het ook met de herfst van het leven, die kan heel kleurig zijn. Wijsheid, humor, zorgzaamheid, geduld en vreugde kunnen prachtig opbloeien voordat we sterven. Kijkend naar de kale bomen, met de herinnering aan degenen die gestorven zijn, mogen we dankbaar zijn voor alle schoonheid die we in hen zagen en hoopvol wachten op een nieuwe lente. Onze geloofsgestalte / beleving, kent ook de gestalte van de seizoenen  – daar gaan we 14 januari in de gespreksgroep ook samen mee aan de slag.
Herfst – wintertijd, voor alles is een tijd. Veel kerkenwerk is seizoensarbeid, en dan precies tegenovergesteld aan die voor het dagelijks brood. Waar de boer, bouwvakker en campingbaas uren maken in de lente en zomer, pieken dominee en pastoor in herfst en winter. Tussen de startzondag en Pasen moet veel gebeuren. Met Prediker zeg ik: voor alles is een tijd. Een tijd om te zaaien en te oogsten, en een tijd om naar gemeenteavond, huiskamergesprek of gespreksgroep te gaan. Er is een ritme , en in dat ritme hebben de dingen niet alleen hun geheim maar ook hun tijd. Zolang de boer en zijn medewerkers struikelen over de lammetjes en de kalfjes, de pootaardappels, of handen te kort komen in de maaitijd, moet je denk ik als dominee of pastor even wachten ( of meehelpen ).             Het is geen kwestie van prioriteiten stellen, maar van prioriteiten volgen; van als eerste doen wat als eerste moet gebeuren. Met name wanneer het seizoen van de regen en de kou – de herfst en de winter plaats vindt, zoek je extra  beschutting en warmte bij elkaar. Een goede tijd om elkaar te ontmoeten en samen te spreken over onze geloofsbeleving. Om te groeien – te delen en te ontvangen van: vitamine G.
De herfst /  winter; uitzicht naar de nieuwe lente. Inge Lievaart, geeft dat prachtig weer:

Uitzicht
Door de leeggewaaide takken
wordt de hemelbuiging zichtbaar
komt de diepte dichterbij
van het uitzicht op de verte
waar vermoeden van onzichtbaar
aan de horizon voorbij.