Interview met Ben Hiddink (voorzitter van de kerkenraad) Interview met Ben Hiddink (voorzitter van de kerkenraad)
Aankomend  januari neemt Ben na 20 jaar afscheid van de kerkenraad. Ben is begonnen in de jaren 70, hij heeft toen acht jaar in de kerkenraad gezeten als kerkrentmeester (toen nog kerkvoogd genoemd). In 2004 is Ben opnieuw benoemd als kerkrentmeester voor vier jaar. De laatste acht jaar was Ben ouderling en voorzitter.

Ben heeft in al die jaren met verschillende dominees mogen samenwerken: ds. C. Fortgens, ds. C. Bochanen, ds. M. Benard, ds. D. van Alphen en ds. T. Wiersum.

Op de vraag wat voor Ben ooit een reden is geweest om in de kerkenraad te gaan, vertelt hij dat hij het belangrijk vind dat de kerkelijke gemeente als sociale gemeenschap blijft bestaan, en hij het ook belangrijk vind om daar aan mee te helpen.  De woon en leefomgeving is niet iets vanzelfsprekends, daar moet je zelf vorm aan geven, we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de leefbaarheid te behouden. De één doet dat op de achtergrond en de ander doet dat wat meer op de voorgrond, waar Ben er één van is.

We vroegen Ben of het hem heeft  gebracht wat hij had gehoopt. Ben vertelde ons dat hij in beide beginperiodes geen verwachtingen had over hoe het zou lopen.  Er zijn wel grote dingen gebeurt zoals de restauratie van de kerk, dan is het fijn als zoiets volbracht wordt.  “Toen ik de eerste keer gevraagd werd voor de kerkenraad was het nog zo dat je twee zondagen dienst had en één  zondag vrij, dat vond ik een hele opgave. Van mezelf is me opgevallen hoe vaker je naar de kerk ging, des te meer plezier ik er in kreeg en ik me er meer in ging verdiepen en interesseren. Ook het sociale aspect was belangrijk”

Wij waren benieuwd wat de taken van een voorzitter zijn en daar kwam in eerste instantie een bijzonder antwoord op :“De kikkers in de emmer houden”. Er zijn wel eens mensen met andere ideeën in de kerkenraad. Als je beslissingen moet nemen is het fijn als je er samen uit komt. Als voorzitter heb je ook taken buiten de kerkenraad, bijvoorbeeld bij de gemeente. Je moet je dan profileren als kerk, maar ook richting andere instanties in het dorp zoals het dorpsbelang.

Heb je wel eens iets als moeilijk of lastig ervaren? “Lastig is het soms als niet alle neuzen dezelfde kant op kijken. Als voorzitter valt het me op dat er grote en kleine dingen gebeuren waar vooraf kritisch tegenaan word gekeken, maar achteraf toch meevallen.” Ben hoopt dat mensen bij een latere beslissing ook kunnen denken “toen viel het mee, misschien is dat nu ook wel zo”.

“Daarentegen vind ik het mooi dat mensen die somber tegen de dingen aankeken, bijvoorbeeld :  ‘Het geld komt niet bij elkaar, of de kerkgang loopt terug, of jongeren komen niet meer’, het is mooi dat het ook nu nog een bloeiende gemeente is, mede dankzij alle mensen die daarvoor hun nek hebben uitgestoken. Zoals de grote groep vrijwilligers, samen zijn we tot veel in staat. Als je dit merkt, is het een plezier om daar leiding aan te geven.”

Wat doet Ben nog meer buiten het voorzitter om zijn? Vanuit het pastoraat, mensen ophalen die elders wonen buiten Wichmond voor een bijeenkomst van de kerk,  als ouderling de predikant ondersteunen en andersom, bezoeken van gemeenteleden, luisterend oor bieden, het organiseren van huiskamerbijeenkomsten en ontmoetingsmiddagen. En wat wij als redactie weten, is dat Ben als het Wichmonds Kerkleven uit is gekomen hij de omliggende plaatsen af fietst om de daar wonende gemeenteleden een blad in de bus te doen.

Als u nu denkt dat Ben zich gaat vervelen na januari, dan hebt  u het mis! Naast het kerkenraadswerk is Ben, maar ook zijn vrouw Hennie, op verschillende vlakken actief. Ben en Hennie trekken er één keer in de maand, op zaterdag, op uit om te gaan stoeien met palen, gaas en draad t.b.v. het Edelhert. Vaak gaat het erom dat lage rasters (afrasteringen) voorzien worden van dubbeltjesgaas, dit moet voorkomen dat herten er met de lopers in blijven haken als ze de sprong erover te laag inzetten.

Verder duikt Ben nog wel eens in de geschiedenis en schrijft daar ook over, bijvoorbeeld stukjes voor de Achterhoekse spreukenkalender  en artikelen voor het Staring Instituut.

Ben en Hennie ondernemen ook activiteiten met hun kleinkinderen, ze blijven de bloemengroep organiseren voor de zondagsdienst en bovenal blijven ze betrokken en zien ze wel wat er op hun pad komt.

Redactie Wichmonds Kerkleven

Kerkdienst H.A.