Liturgisch bloemstuk Pasen 2016

Het liturgische bloemstuk stelt een paastuin voor. In de tuin staat het open graf centraal samen met de weggerolde steen.
Wij hebben gekozen voor het beeld van de tuin omdat de evangelist Johannes de Verschijning van Jezus aan Maria Magdalena in een tuin laat plaatsvinden. Het kruis is op deze paasmorgen in bloei gekomen, een levensbloem.
Er zijn voorjaarsbloemen en takken gebruikt als beeld van het nieuwe leven. Narcissen dragen door hun vorm en bloeitijd de volksnaam paaslelies of paastrompetten; primula's worden wel paasroosjes genoemd. De kleine viooltjes geven nederigheid aan en de tulpen gebed, de bloembladen staan open naar de hemel.
Zonder het water, de bron van leven kunnen we er niet zijn. Zo hebben we ook licht nodig. We vinden dat terug in het licht van de paaskaars en in de andere lichtjes.
De kleur van Pasen is wit, vreugde, feest, waarheid, reinheid. Het geel vertelt van licht, luister en glorie.

Pasen

De tijd had even stilgestaan,
een diepe eenzaamheid begonnen.
Het licht was even uitgegaan.
“Had 't duister overwonnen?”
De mensen waren weggelopen
want dood is voor hen eeuwig dood.
Vergaan verlangen en nog hopen.
Verslagenheid en diepe nood.

Maar op die morgen ongedacht
heeft God het licht doen rijzen.
Voorbij wereldse diepe nacht
Voorbij de zwarten en de grijzen.
Het licht kuste de bloemen wakker.
De bomen hieven armen blij omhoog.
Stralende morgen over graf en akker
toen een engel over de steen zich boog.

“Kom uit, mijn Heer, de morgen straalt
uw nieuwe leven juichend tegemoet.
Heel de natuur die 't licht vertaalt,
en U met kleur en glorie blij begroet.
O mensen kom niet aarzelend dichterbij.
Het graf is leeg, de Heer is opgestaan.
Geloof wat u hier ziet, wees blij!
Naar Jeruzalem is Hij u voorgegaan”

Zangdienst (AFGELAST vanwege coronavirus COVID-19)
datum en tijdstip 29-03-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Annet Heuvelink