Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Oeganda

Oeganda
Sinds juni vorig jaar verblijf ik in Uganda om daar op een school vrijwilligerswerk te doen. Het betreft hier eigenlijk 2 scholen: Kids Gear, een primary (basis) school van zo’n 350 leerlingen en Hoy’s College, een secondary (middelbare) school van rond de 150 leerlingen.
Beide scholen zijn opgericht door Sylvia Mbabazi en behoren tot de door haar en haar man opgerichte Stichting UP4S. Veel mensen in Wichmond zullen de stichting kennen van de optredens die het kinderkoor van de scholen een aantal keren in onze kerk heeft gegeven.
Wie meer over de stichting wil weten kan een kijkje nemen op de website: www.up4s.nl
Mijn werkzaamheden hier bestaan grotendeels uit het onderhouden van de contacten met andere scholen, sponsors en gasten. Regelmatig verblijven hier nl. studenten uit vooral Nederland en Engeland die hier hun stage komen doen of vrijwilligerswerk komen verrichten.
Voor deze gasten ben ik het aanspreekpunt en ik zorg ervoor dat ze accommodatie en maaltijden krijgen. Verder verricht ik klein onderhoud en begeleid groter onderhoud. Ten slotte ben ik verantwoordelijk voor de website en de facebook pagina.
De scholen zijn gelegen vlak bij het dorpje Bukomansimbi, zo’n 3 kwartier rijden van Masaka, de dichtstbijzijnde grote stad. Eigenlijk is het geen rijden maar hobbelen, want de meeste wegen in dit land zijn zandwegen.
Gelukkig ben ik in het bezit van een eigen auto want het openbaar vervoer is hier erg tijdrovend en weinig comfortabel. Het vervoer bestaat op het platteland vooral uit gewone auto’s die worden volgestouwd met 7 of 8 mensen en op de wat grotere wegen rijden en vooral scheuren 14-persoons taxibusjes waar wel 20 mensen in worden gepropt. Zoals de meeste dingen is dit wel goedkoop. Voor zo’n 20.000 shilling (6 euro) reis je van Bukomansimbi naar de hoofdstad Kampala. Toch zo’n reis van al gauw 3 uur. Met goedkoop bedoel ik voor mij. Een leerkracht bijvoorbeeld verdiend hier rond de 250000 shilling per maand. Dat is ongeveer 80 euro.
Ik heb alleen, maar ook samen met mijn vrouw Derry, die hier in september 3 weken is geweest, met deze auto ook rondgereisd en al veel van dit mooie land gezien.
Ik verblijf op het terrein van de school. Er zijn hier wat kleine huisjes voor leerkrachten waar ik er ook één van bewoon. Er wordt voor mij gekookt, gewassen en schoongemaakt. Het avondeten bestaat vooral uit aardappelen, rijst en soms pasta. Groente is zeldzaam. Meestal wat kool, uien en tomaten. Soms koop ik doperwten maar veel keus is er niet. Vlees eet ik ook vrijwel niet. Vooral voor de kinderen, waarvan de meesten op school wonen, is het eten erg eenzijdig omdat groente, fruit en vlees te duur voor de school zijn. Vaak eten ze posho (een soort dikke maispap) en bruine bonen.
Voor zover ik kan beoordelen wordt hier geen echte honger geleden maar het leven is erg eenvoudig zonder enige luxe. Veel dingen die bij ons vanzelfsprekend zijn zoals naar school gaan, werk, tv, auto, vakantie, uit eten, enz. enz. enz. zijn hier voor vrijwel niemand weggelegd.
Mensen nemen het leven zoals het komt. Vol vertrouwen dat het goed komt. Als je vraagt wat ze morgen eten omdat ze arm zijn dan hoor je ‘God will provide’.  (God zorgt voor ons). Uganda heeft trouwens verschillende geloven. Een klein deel (zo’n 15 procent) is moslim. De rest van de bevolking is vooral Born Again en Rooms Katholiek.
Ze zijn ook erg gastvrij. Ik ben meerdere malen bij een leerling thuis geweest. Je moet binnenkomen, er wordt eten voor je klaargemaakt en hoe arm ze ook zijn, ze zullen hun laatste kippetje voor je slachten bij wijze van spreken. Wanneer je afscheid neemt is het niet doei! bij de deur maar ze lopen nog een heel eind met je mee.
Het einde van mijn verblijf komt zo langzamerhand weer in zicht. Eigenlijk zou ik in juni weer naar huis gaan, maar omdat ik in April voor de tweede keer opa hoop te worden zal ik begin april (tijdelijk…) afscheid nemen van dit prachtige land met zijn prachtige mensen.
Op mijn afscheid heb ik persoonlijk van heel veel mensen een financiële bijdrage gekregen om aan een goed doel in Uganda te geven. In totaal maar liefst 450 euro. Ik heb het bestemd voor Nakidde Florence, een meisje die op een school in Masaka zit en zonder deze bijdrage niet verder kan leren hoewel ze nog maar 2 jaar hoeft. Deze 450 euro is ongeveer voldoende voor het eerste jaar. De school werkt ook mee en geeft wat korting. Bovendien heb ik de ouders gezegd dat ze zelf ook een klein deel moeten opbrengen. We hebben een bedrag daarvoor afgesproken. EJP

Ze stelt zich zelf even voor:
For the only 18 years I have so far lived on this planet I have faced a life of struggle and miser. Am Florence Nakidde, a senior 4 leaver. I sat for my Uganda Certificate of Education examinations in 2015 and managed to gain a first grade.
I have six siblings, my father is a peasant and the mother is a housewife. In the early days my father had some money to support our education but as time went by things turned worse when he fell into an ambush on his way to nairobi for purchasing. It was a big amount which I didn't know by then, and to make things worse, he had borrowed that money from the bank so he sold off all he had in order to cover up the loan which left him with no money like a coin up to date.
I have a dream of being one of the most famous doctors in Uganda and abroad, which dream I only can fulfill with a shield of studies. As I write all this none of my parents is able to pay even a quarter of my school dues, so with the above I ultimate leave everything to the Lord Almighty who I believe will one day lift me upto my dream and wishes
NAKIDDE FLORENCE
 
Voor wie het Engels niet machtig is:
Tijdens de 18 jaar die ik zover op deze planeet heb geleefd is mijn leven vol worsteling en ellende geweest. Ik ben Florence Nakidde, heb vorig jaar Senior 4 afgemaakt en heb toen het landelijk examen gedaan met als resultaat de hoogste waardering.
Ik heb zes broertjes en zusjes, mijn vader is een klein boertje en mijn moeder is huisvrouw. Vroeger had mijn vader wat geld om voor ons onderwijs te zorgen maar in de loop van de tijd alles werd slechter toen hij werd  beroofd op weg naar Nairobi om waar aan te schaffen voor een handeltje die hij dreef. Hoewel ik dat toen niet wist ging het om een groot bedrag dat hij ook nog van de bank had geleend. Daardoor moest hij alles verkopen om de lening terug te betalen zodat hij niet vrijwel geen geld meer heeft.

Mijn droom is om een van de meest beroemde dokters in Uganda en daarbuiten te worden, welke droom ik alleen kan verwezenlijken door een breed scala aan opleidingen te volgen. Op dit moment zijn mijn ouders niet in staat om zelfs maar een kwart van mijn schoolgeld te betalen, dus ik laat alles in handen van God die, zoals ik geloof, op een dag al mijn dromen zal vervullen.
 
Florence Nakidde kan dankzij de financiële bijdrage welke Evert Jan tijdens zijn afscheid in juni 2015 heeft gekregen het Senior 5 halen [1 jaar school]Als ze ook het laatste jaar [senior 6] wil halen heeft ze hier ook financiële ondersteuning voor nodig. Als u hier een bijdrage voor wilt leveren kunt u contact opnemen met iemand van de diaconie Het telefoonnr. vind u elders in dit blad.
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.