Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Geachte lezer:  op 27 september hebben we een bijzondere dienst.  Dan komt het koor Reborn zingen. Ik hoop dat er velen zullen zijn om van het prachtige gezang te genieten.  Het mooie van een kerkdienst met een koor is dat er onverwachtse liederen in voor kunnen komen.  Reborn gaat onder andere een lied van Enya zingen, genaamd: May it be (Moge het zo zijn).  Ik vind dit spannend.  Het lied werd geschreven voor de filmversie van de roman The Lord of the Rings (In de Ban van de Ring), van J.R.R. Tolkien (1892-1973).  Tolkien doceerde in de vorige eeuw Engels aan de universiteit van Oxford.  Hij was een rooms-katholieke christen.  Hij was een goede vriend van een andere bekende Britse christen, een collega aan zijn universiteit: C.S. Lewis. Het is bijzonder dat er sinds de Verlichting nog academici zijn die het christelijk geloof aanvaarden.  Ze zijn dun bezaaid.  De boeken van deze beide mannen zijn zeer de moeite waard om te lezen en worden vandaag goed verkocht, ook aan ongelovigen. In de Ban van de Ring is een verhaal dat, mijns inziens, vooral over macht gaat.  Ik heb maar een deel van het driedelige boek gelezen, dus misschien heb ik het fout. Maar het woord “ban” in de Nederlandse titel lijkt mij wel op z’n plaats. De ring is een vicieuze cirkel die je helemaal op kan zuigen als je er in aanraking mee komt.  Zo kan een mens in de ban van de macht raken en dan is hij (of zij) tot veel kwaad in staat.  Kijk maar naar sommige machthebbers vandaag.  De grote stroom vluchtelingen: is die niet op gang gebracht, voor een deel, door een kleine minderheid van mensen die in de ban van de macht zijn en die niet bereid zijn de macht los te laten om oorlog te voorkomen? Een ander lied dat Reborn in de dienst zal zingen heet Viva la vida. Dit lied vertelt het verhaal van een koning die spijt krijgt van zijn machtsmisbruik. Tenminste, zo lees ik het.  De songtekst wordt verschillend uitgelegd.  Ik zal de tekst in de liturgie zetten, dan kunt u zelf beslissen.
Hoe het ook zij, lezer, ik hoop het te gaan hebben over democratie en dat we in een democratie allen wat macht hebben, maar dat we die dan ook wel uit moeten oefenen door onze mening te laten horen en door soms ook gebruik  te maken van ons recht om te protesteren.  Denkt u, lezer, dat ik dit met de bijbel en het christelijk geloof kan verbinden?  Bent u benieuwd?  Ja, dat hoop ik, want ik moet u in de kerk lokken. Dit is toch mijn roeping? Ik heb een Heer en die is niet zo blij met mij. Nee.  Hij klaagt nogal de laatste tijd. Jouw kerk is niet vol genoeg, moppert Hij. Ik hoor Hem ’s ochtends en ik hoor Hem s’ avonds. En vooral op de vrijdag hoor ik Hem, zo rond het middaguur. Op dit moment, ja, nu - kopij voor Kerkleven Gelderland-Oost moet worden opgestuurd. Je bakt er helemaal niets van, fluistert Hij.  Ik kijk neer vanuit mijn hemel en zie bij jou op zondag vele lege banken…Ja, kan ik er wat aan doen, stotter ik terug. Ik heb de tijd tegen, er is nou eenmaal secularisatie, en verder heeft iedereen het druk, druk, veels te druk- laat u mij toch met rust! Nee, antwoordt Hij, je kunt er wel wat aan doen. Jij doet het ook helemaal verkeerd. Jij moet niet zo gaan zitten schrijven, je moet bij de mensen langs. Ga weg uit je studeerkamer, pak je fiets, de straat op!  Klop aan!  Binnenkort, zegt Hij, binnenkort is het de feestdag van een van mijn beste leerlingen: Franciscus. Zijn dag is 4 oktober. Heeft de naam Dierendag, want hij ging erop uit en preekte zelfs tot de vogels en de wolven. Volg zijn voorbeeld. Preek jij tot de reigers en de koeien in de wei.  Ga naar de dieren en de mensen, de groten en de kleinen, de jongen en de ouden, de vrouwen en de mannen – ga de Dorpsstraat uit, de wereld in, en dan zondag in de kerk, om te danken en te bidden, om te overdenken, om te komen voor de zegen, voor het eeuwig woord dat kracht geeft, voor het geven van je geld, voor het bidden voor de wereld, voor het praten en het luisteren, voor het kerkzijn met elkaar… 
Zondag 27 september, 10 uur: dienst met koor Reborn.
Zondag 4 oktober, 10 uur: De Garvedienst in de Willibrorduskerk, Vierakker. We gaan er allemaal naar toe, want met de kinderen is het altijd een feest! Bij ons geen dienst, tenminste, ’s ochtends niet. ’s Avonds om 18 uur is het uur van het avondgebed, onze kerk is dan open.  U bent welkom, lezer!  Ik volg de anglicaanse liturgie, heb daar ook een Nederlandse versie van.  Ik kan ook een korte preek houden. Natuurlijk! En we kunnen ook zingen de Cantico de la creature van de heilige Francicus;  Almachtige en verheven Heer, halleluja, aan u behoort de lof en eer…”  12 coupletten! Zo vullen we een mooi half uurtje.   
Hartelijke groet vanuit de pastorie - Tim Wiersum.  
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.