Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 15 november 2020 Zondagblog… zondag 15 november 2020
Zondagblog… zondag 15 november 2020
Ik herinner me goed een gesprek met mijn moeder over de rol van geloof in haar jeugd.  Het was tijdens de afwas.  In die tijd geen machine.  Veel gesprekken hadden we toen, na het eten, in de keuken. “Ik zat op een rooms-katholieke school bij de nonnen,” zei ze, “als een van de weinige anglicaanse meisjes.  In Sheffield, noord Engeland.  Ik hou er goede herinneringen aan over en er waren hele lieve nonnen bij - moeder hield jaren lang contact met een van hen -, maar het geloof dat ze overbrachten was gebaseerd op vrees.  Vrees voor de hel.” (Zulke dingen heb ik ook gehoord van protestanten.) 
 
Ik weet niet of er een hel is, maar ik denk daar nooit aan.  En ook niet aan de hemel.  Of hel en hemel bestaan interesseert mij niet.  Waar doe je het voor?  Voor een beloning straks?  Nee!  Ik leef voor nu.  Geloof is voor mij om twee redenen belangrijk.  (1) Het helpt mij om in dit leven te overleven.  (2) |Het is een groot avontuur. Een uitdaging. Geloof verrijkt dit leven.  Luisteren naar de Bijbel en er iets mee doen in je dagelijks leven, dat is voor mij goud.  En het is bijna egocentrisch, zou ik zeggen.  Ten eerste wil ik overleven, en ten tweede wil ik het beste uit dit leven halen.  Daar heb ik geloof voor nodig.  Het vuurt mij aan.
 
Ik denk ook: een leven geleefd met het oog op wat later komt is niet Bijbels.   Jezus zegt:  “Maak je (dus) geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.” Dus morgen, of wat er na deze tijd gebeurt, ik denk er niet aan.  Nee.  Ik moet zien door deze dag te komen.  Hoe zal ik dat doen als de heilige Geest mij niet leidt en mij niet helpt? En waar zal ik aan het eind van de dag gelukkiger van worden dan als ik iemand blij heb kunnen maken?  Dan als ik mijn dag dienstbaar heb kunnen maken voor een ander?  Met wat ik kan?  Ik wil toch geluk?  Dat is toch de hemel? De hemel op aarde in plaats van de hel. Het ultieme, eeuwige leven nu!
Mattheüs 25:31-46
Wanneer de Mensenzoon komt, omstraald door luister en in gezelschap van alle engelen, zal hij plaatsnemen op zijn glorierijke troon.  Dan zullen alle volken voor hem worden samengebracht en zal hij de mensen van elkaar scheiden zoals een herder de schapen van de bokken scheidt; de schapen zal hij rechts van zich plaatsen, de bokken links. Dan zal de koning tegen de groep rechts van zich zeggen: “Jullie zijn door mijn Vader gezegend, kom en neem deel aan het koninkrijk dat al sinds de grondvesting van de wereld voor jullie bestemd is. Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij, Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” Dan zullen de rechtvaardigen hem antwoorden: “Heer, wanneer hebben wij u hongerig gezien en te eten gegeven, of dorstig en u te drinken gegeven? Wanneer hebben wij u als vreemdeling gezien en opgenomen, u naakt gezien en gekleed?  Wanneer hebben wij gezien dat u ziek was of in de gevangenis zat en zijn we naar u toe gekomen?” En de koning zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” Daarop zal hij ook de groep aan zijn linkerzijde toespreken: “Jullie zijn vervloekt, verdwijn uit mijn ogen naar het eeuwige vuur dat bestemd is voor de duivel en zijn engelen. Want ik had honger en jullie gaven mij niet te eten, ik had dorst en jullie gaven me niet te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij niet op, ik was naakt en jullie kleedden mij niet. Ik was ziek en zat in de gevangenis en jullie bezochten mij niet.” Dan zullen ook zij antwoorden: “Heer, wanneer hebben wij u hongerig gezien of dorstig, als vreemdeling of naakt, ziek of in de gevangenis, en hebben wij niet voor u gezorgd?” En hij zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie voor een van deze onaanzienlijken niet gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan.” Hun staat een eeuwige bestraffing te wachten, de rechtvaardigen daarentegen het eeuwige leven.’
 
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.