Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 17 januari 2021 Zondagblog… zondag 17 januari 2021
Zondagblog… zondag 17 januari 2021
“Mijn tijd is nog niet gekomen.” Altijd als ik deze woorden lees of hoor raken ze een snaar in mijn geheugen.  Ik herinner me dan dat ik ze zelf ooit bezigde.  Ik was een jaar of 25.  Seminariestudent.  De dominee van mijn gemeente vroeg me in de vakantietijd om het woord te nemen tijdens een bijeenkomst.  “ Mijn tijd is nog niet gekomen” was mijn antwoord.  Een beetje arrogant van mij toen, denk ik. Ik wilde Jezus nadoen.  Misschien had ik ook angst. In dat geval ontglipte ik met dat antwoord aan een onplezierige beproeving!  Nog ben ik gespannen als ik voel dat ik iets moet zeggen in een bijeenkomst. Ik hou me liever stil.

Het woord voeren.  De leiding hebben. Sommigen beginnen daar al vroeg mee. Vanochtend heb ik weer het verhaal van Samuël gelezen. Hij was maar een kind toen hij door God geroepen werd om Zijn spreekbuis te worden in Israël.  Hij ligt te slapen en hoort zijn naam roepen: “Samuël!”  Hij rent naar zijn meester toe, Eli, de priester bij wie hij in dienst is:  “Hier ben ik!”  Tot drie keer in die nacht.  Steeds hoort hij zijn naam roepen, rent hij naar zijn meester, maakt hem wakker.  “U riep me toch?” Uiteindelijk snapt Eli het.  Het kan niet anders, of dit is de stem van God die Samuël roept: ‘Zeg, als je je naam weer hoort: “Spreek Heer, Uw dienaar luistert.”’  Nou, wat hij dan van God als boodschap meekrijgt is geen kleinigheid: “Ik ga in Israël iets doen waarvan ieder zo zal ophoren dat zijn beide oren tuiten!” ‘Vertel me wat de Heer gezegd heeft, jongen,’ zegt Eli de volgende ochtend.  Samuël was te bang om het uit zichzelf te zeggen.  Maar Eli dwingt hem:  “God mag met je doen wat Hij wil, als je ook maar iets achterhoudt van wat Hij tegen je gezegd heeft!”

Het vergt soms best wat lef om op te staan en te zeggen wat je voelt dat er gezegd moet worden.  Samuël moet er vroeg mee beginnen.  Hij krijgt al gauw erkenning in Israël en groeit uit tot de onbetwiste rechter over het land.  Hij krijgt de leiding, van jongs af aan.  Maar anderen daarentegen komen pas op late leeftijd tot die positie. Denk aan Moses.  Hij is tachtig jaar oud als hij geroepen wordt om zich tot de farao te richten met de boodschap: “Laat mijn volk vertrekken.”  Als tachtiger leidt hij het volk door de Rode Zee, uit de slavernij en op naar de rand van het beloofde land. Zijn broer Aäron, die hem bijstaat en die wel eens het woord voor hem voert, is zelfs drieëntachtig.  Op hoge leeftijd krijgen ze het toch voor elkaar.  Ze brengen het volk op weg naar de gewenste toekomst. 

En deze week zal een man op leeftijd de machtigste functie in de wereld gaan bekleden.  Niks mis met zijn leeftijd. Hij moet het gaan doen - de wereld naar een goede plek leiden. 
Johannes 2: 1-11
Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea.  De moeder van Jezus was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen hem: ‘Ze hebben geen wijn meer.’ ‘Wat wilt u van me?’ zei Jezus. ‘Mijn tijd is nog niet gekomen.’ Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: ‘Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is.’

Nu stonden daar voor het Joodse reinigingsritueel zes stenen watervaten, elk met een inhoud van twee à drie metrete.  Jezus zei tegen de bedienden: ‘Vul de vaten met water.’ Ze vulden ze tot de rand. Toen zei hij: ‘Schep er nu wat uit, en breng dat naar ceremoniemeester.’ Dat deden ze. En toen de ceremoniemeester het water dat wijn geworden was, proefde – hij wist niet waar die vandaan kwam, maar de bedienden die het water geschept hadden wisten het wel – riep hij de bruidegom en zei tegen hem: ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u hebt de beste wijn tot nu bewaard!’

Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken: hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in hem. 
 


 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.