Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 22 november 2020 Zondagblog… zondag 22 november 2020
Zondagblog… zondag 22 november 2020 – over Mattheüs 24
Ik ken dit stuk goed.  Het is aangrijpend. De maan en de zon zullen niet meer schijnen, de sterren zullen uit de hemel vallen., alles zal gaan wankelen… Toen ik gelovig werd, in 1975, en de Bijbel ging lezen, zag het ernaar uit dat dit ophanden was.  We hielden toen serieus rekening met een kernoorlog tussen oost en west.  Het aantal wapens was gigantisch, aan beide kanten.  Er hoefde maar één domme president op de knop te drukken en het zou losbarsten:  de hele aarde zou gaan schommelen.  Vreemd dat die vrees weg is geëbd. Die wapens zijn er toch nog?  En degenen die vandaag de vinger op de knop hebben geven niet meer vertrouwen dan hun voorgangers.  Misschien de aankomende in het westen?
 
Maar als ik dit vandaag lees, wat hier staat, rechts, dan denk ik eerder aan gisteren.  Het scheelde niet veel, lezer, of ik zat hier vanochtend voor een donker scherm! Wat was er aan de hand?  Een email.  Van cjib-overheid.nl. Bericht: “Geachte heer, mevrouw, bij deze willen wij u mededelen dat u een openstaand bedrag bij ons heeft openstaan [sic!] wegens het overtreden van een verkeersvoorschrift.”  Ja, en geen kleine: 394 euro wegens het rijden door rood licht!  “Meer informatie in de bijlage” - of zoiets.  Bijna deed ik het, lezer: daarop klikken.  Scheelde niet veel. Er stond nog bij “op 5 november.” Even in mijn agenda kijken: Ja, op die dag zat ik inderdaad achter het stuur, en ja, ik ben soms niet zo alert in het verkeer, maar.. “in Gemeente Veghel.”  Waar ligt dat? Even opzoeken: Noord Brabant!  Toen pas viel  het kwartje!  Cybercrime!!! Open de bijlage en je computer gaat helemaal op slot! Het is me al een keer eerder overkomen, zo’n 6 jaar geleden. Als je het losgeld niet betaalt, functioneert je pc niet meer.  En zelfs betalen helpt niet altijd.  Het is een ramp. Je bent er dagen van ondersteboven. Je kunt ineens niet meer vooruit, je leven staat stil. Ja, we zijn nou eenmaal afhankelijk geworden van de apparatuur.
 
Dus…wat een ontsnapping!  En zo ook voor de aarde, als ik deze tekst goed lees:  “Ik verzeker jullie: deze generatie zal zeker nog niet verdwenen zijn wanneer al die dingen gebeuren.” Maar we hebben geluk gehad, telkens weer!  We zijn inmiddels 2000 jaar verder en we zijn er nog. Laten we dan ook wijs worden. Laten we proberen ervoor te zorgen dat we nog eens 2000 jaar de dans ontspringen.  Ik overweeg meer melk bij de lokale melktap te halen, op de fiets.  Spaart benzine.  Minder uitstoot. En smaakt goed! 
Wanneer jullie dus de “verwoestende gruwel” waarover gesproken is door de profeet Daniël, zien staan op de heilige plaats (lezer, begrijp dit goed), dan moet iedereen in Judea de bergen in vluchten; wie op het dak van zijn huis is moet niet naar beneden gaan om nog spullen te halen, en wie op het land is moet niet terugkeren om zijn mantel te halen. Wat zal het rampzalig zijn voor de vrouwen die in die tijd zwanger zijn of een kind aan de borst hebben! Bid dat jullie niet in de winter zullen moeten vluchten en ook niet op sabbat. Want het zal een tijd zijn van enorme verschrikkingen…
 
Meteen na de verschrikkingen van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan geen licht meer geven, de sterren zullen uit de hemel vallen en de  hemelse machten zullen wankelen. Dan zal aan de hemel het teken zichtbaar worden dat de komst van de Mensenzoon aankondigt, en alle stammen op aarde zullen zich van ontzetting op de borst slaan als ze de Mensenzoon zien komen op de wolken van de hemel, bekleed met macht en grote luister.  Dan zal hij zijn engelen uitzenden, en onder luid bazuingeschal zullen zij zijn uitverkorenen uit de vier windstreken bijeenbrengen, van het ene uiteinde van de hemelkoepel tot het andere. Leer van de vijgenboom deze les: zo gauw zijn  takken uitlopen en in blad schieten, weet je dat de zomer in aantocht is. Zo moeten jullie ook weten, wanneer je dat alles ziet, dat het einde nabij is. Ik verzeker jullie: deze generatie zal zeker nog niet verdwenen zijn wanneer al die dingen gebeuren. Hemel en aarde zullen verdwijnen, maar mijn  woorden zullen nooit verdwijnen. 
 
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.