Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 27 december 2020 Zondagblog… zondag 27 december 2020
Zondagblog… zondag 27 december 2020
Kerst is voor mij een tijd om naar films te kijken.  Vooral dit jaar, want je kunt weinig bezoek ontvangen en je mag niet op reis.  Mijn vrouw en ik hebben de laatste paar avonden op mijn laptop naar een Agatha Christie gekeken.  Er staan er veel op Youtube en je kunt ze zomaar aanklikken, gratis!  Ongelooflijk! 

Agatha Christie was een Engelse vrouwelijke auteur in de twintigste eeuw die detectiveverhalen schreef.  Heel veel - zo rond de 100!  Ze had twee misdaadoplossers waar ze mee werkte, Miss Marple, een op leeftijd zijnde Engelse vrouw, en de wat jongere, zeer hoffelijke Hercule Poirot - een  Belg uit het Franse taalgebied.  Deze kerst hebben we een Hercule Poirot verhaal gezien.  Hercule Poirot, de terughoudende Belg in een gezelschap van drie zelfverzekerde ultra-Britse stellen die allemaal hun eigen zelfzuchtige ambities hebben.  Er wordt natuurlijk een moord gepleegd. Welke heeft het gedaan?  Aan het slot wordt door Poirot op magistrale wijze de gezindheden van allen aan het licht gebracht. Iedere aanwezige had het  kunnen doen, want ieder had een motief, zo legt hij uit. De kijker heeft natuurlijk al zijn eigen keus gemaakt.  Maar wie het uiteindelijk deed, dat is altijd een grote verrassing en alleen de briljante Poirot lost het verhaal op.    

Het aan het licht komen van gezindheden, dat zien we ook in de Evangelielezing voor vandaag. Het wordt genoemd als een van de uitwerkingen van de komst van Jezus:  “Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.” De gezindheid van velen. Van ons allemaal dus. Onze motieven zullen worden blootgelegd, net zoals Poirot dat doet in de film.  Onze bedoelingen.   Onze intenties. Ik probeer hier verschillende woorden te gebruiken.  Maar als ik  naar de brontekst kijk, dan  lijken ze me allemaal een versterking van wat er staat. Er staat namelijk dialogismoi.  Ons dialoog dus, het innerlijke tweegesprek in mij, mijn geheimste overwegingen en gedachten. Nou, wie van ons heeft niet wel eens een verkeerde, of zelfs een kwade overweging of gedachte? Dat is toch niet tegen te houden?  Daar kan je toch niets aan doen?  Maar dat is dan ook toch veel minder gevormd dan een gezindheid?  Het voornemen is er dan nog niet.  Je kunt nog kiezen en ja of nee zeggen.  En zullen we daar niet op worden afgerekend, op onze keuzes? 

De Nieuwe Bijbelvertaling maakt er “gezindheid” van.  Maar of dat er staat?  En als het subtieler is, als het echt al mijn gedachten zijn die aan het licht zullen komen, al dat gesprek in mij, ja, dan zal ik me wel moeten schamen.  Of?  Of zal ik het allemaal ooit terug mogen kijken als een film en die worsteling duidelijk zien waarin uiteindelijk de goede gezindheid in mij het won van de kwade gedachten?  En wat zal mij daarbij dan geholpen hebben in die strijd? Kerkgang? Een preek? De Bijbel? Een ander goed boek?  Een goede vriend? 
Lucas 2:33-40

Zijn vader en moeder waren verbaasd over wat er over hem werd gezegd. Simeon zegende hen en zei tegen Maria, zijn moeder: ‘Weet wel dat velen in Israël door hem ten val zullen komen of juist zullen opstaan. Hij zal een teken zijn dat betwist wordt, en zelf zult u als door een zwaard doorstoken worden. Zo zal de gezindheid van velen aan het licht komen.’

Er was daar ook een profetes, Hanna, de dochter van Fanuël, uit de stam Aser. Ze was hoogbejaard; vanaf haar huwbare leeftijd had ze zeven jaar met haar man geleefd, en ze was nu al vierentachtig jaar weduwe. Ze was altijd in de tempel, waar ze God dag en nacht diende met vasten en bidden. Op dat moment kwam ze naar hen toe, bracht hulde aan God en sprak over het kind met allen die uitzagen naar de bevrijding van Jeruzalem. 

Toen ze alles overeenkomstig de wet van de Heer hadden gedaan, keerden ze terug naar Galilea, naar hun woonplaats Nazaret. Het kind groeide op, werd sterk en was begiftigd met wijsheid; Gods genade rustte op hem. 


 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.