Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 28 februari 2021 Zondagblog… zondag 28 februari 2021
Zondagblog… zondag 28 februari 2021
 Gisteren overkwam mij iets heel bijzonders.  Mijn vrouw loopt mijn werkkamer binnen en zegt: “Kijk nou eens, een pakketje.  Zojuist bezorgd.  Ik denk dat het een boek is. Uit Engeland, van  Mike.”  Mike kennen we al sinds mijn eerste aanstelling als hulppredikant in een voorstadje van Birmingham, midden Engeland. We raakten bevriend. Hij was bij de doop van onze oudste, en die is inmiddels 36!  Een vriendschap die de tijd heeft overleefd. Zeldzaam, zoiets.  We zien hem niet vaak, misschien eens in zo’n vijf jaar. Maar hij komt wel eens langs, op doorreis, en we hebben email contact, sporadisch. En nu een boek van hem.  Een kerstgeschenk dat ergens is blijven liggen en nu pas aankomt?  Nee, ik zie geen kerstpapier. Zomaar, blijkbaar. We maken de kartonnen doos open.  Moet mijn Stanleymes erbij pakken, het is goed dichtgeplakt met tape.  We komen bubbelfolie tegen – veel!   Blijkbaar een oud boek. Voorzichtig eruit halen... Een boek van 1814!  Een boek over – Henry Martyn!  Zijn dagboek, en verhalen over hem.  Henry Martyn!  De beste wiskundestudent van zijn jaar op de universiteit van  Cambridge die het academische leven achter zich liet om predikant te worden en de Bijbel te gaan vertalen in India. Hij stierf jong - op 31-jarige leeftijd.  Maar die korte tijd was genoeg voor een zeer vruchtbaar leven in dienst van de kerk. 

Ik sta versteld van dit geschenk van Mike.  Dat hij aan mijn vrouw en mij gedacht heeft en ons dit heeft toegestuurd!  Ik ben er heel erg blij mee (ben ook direct begonnen met lezen!).  Het is precies iets waar ik in mijn geloofsleven altijd veel aan heb gehad – levensverhalen van andere christenen die de roeping van Christus gehoord hebben en hem zijn gaan volgen, maar dan tot het uiterste.  Ik kan het zelf niet opbrengen, maar ik heb die voorbeelden wel nodig om me nog enigszins fervent te houden, om ervoor te zorgen dat ik nog enigszins die weg blijf volgen van het evangelie, hoe aarzelend ook, hoe kleingelovig ik doorgaans ook ben…. 

Ik denk aan die leerlingen die mee de berg op mochten.  Ze krijgen een onvergetelijke ervaring van de hemel.  Ze zien Mozes en Elia en ze zien Jezus verheerlijkt.  Het is maar een moment, maar wat voor één, en dat zal ze stutten op hun weg door de rest van hun leven. Ze zullen trouw blijven.  Ze zullen grote dingen gaan doen.  Ze zullen ook fouten maken - denk aan Petrus - maar ze zullen door mogen gaan en volhouden.
 
Zo hebben we allemaal in het geloof zulke momenten  nodig.  Zulke bijzondere ervaringen die ons onverwachts geschonken worden - misschien door de natuur, misschien door een vriend, misschien door een boek. Het zijn geschenken, hele speciale, en daar kunnen we het mee doen.  Dat geeft ons de olie om het geloofslampje in ons brandend te houden - het vuurtje van geloof in ons dat anders zo makkelijk kan doven.  Ik ben mijn vriend, Mike, heel dankbaar.  Vandaag schrijf ik hem een brief. Niet een email, nee. Een brief!
Marcus 9:2-10

Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jakobus en Johannes met zich mee een hoge berg op, waar ze helemaal alleen waren.  Voor hun ogen veranderde hij van gedaante, zijn kleren gingen helder wit glanzen, zo wit als geen enkele wolwasser op aarde voor elkaar zou kunnen krijgen. Toen verscheen Elia aan hen, samen met Mozes, en ze spraken met Jezus. Petrus nam het woord en zei tegen Jezus:

‘Rabbi, het is goed dat wij hier zijn; laten we drie tenten opslaan, een voor u, een voor Mozes en een voor Elia.’

Hij wist niet goed wat hij moest zeggen, want ze waren door schrik overweldigd. Toen viel de schaduw van een wolk over hen, en uit de wolk klonk een stem:

‘Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!’

Ze keken om zich heen en zagen opeens niemand meer, behalve Jezus, die nog bij hen stond. Toen ze de berg afdaalden, zei hij tegen hen dat ze aan niemand mochten vetellen wat ze hadden gezien voordat de Mensenzoon uit de dood zou zijn opgestaan. Ze namen zijn woorden ter harte, maar vroegen zich onder elkaar wel af wat hij bedoelde met deze opstanding uit de dood.   

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.