Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Zondagblog… zondag 31 januari 2021 Zondagblog… zondag 31 januari 2021
Zondagblog… zondag 31 januari 2021
De klas werkt niet mee.  Ik doe er alles aan, maar de meesten zijn met andere dingen bezig: filmpjes kijken op hun laptop, selfies sturen op hun smartphone, gamen..  Ik verlies de moed. Dit wordt een ramp: ze gaan allemaal zakken voor mijn vak!  Kan het ze iets schelen? Nauwelijks, vermoed ik.  Even had ik geloof in ze vorige week, even leek het erop alsof er een sfeerverandering kwam, ik voelde wat enthousiasme, wat concentratie, wat beweging, wat vooruitgang. Ze gingen aan het werk. Maar nu?  Wat er was, lijkt weg. De afspraken worden niet nageleefd, er wordt niets  ingeleverd, ik kan geen commentaar geven, we gaan niet naar ons doel. Ik stuur een email naar ze: “Lever wat in! Morgen is de deadline!” Tot nu toe geen reactie… 

Ligt het dan aan mij?  Ben ik gewoon te oud?  Niet meer inspirerend? Ze schijnen niet onder de indruk te zijn van mijn onderricht. Of heb ik simpelweg geen gezag?  Het is waar, ze kletsen veel, en dan sta ik daar wel eens als een bezetene te schreeuwen in de klas…  Wat hebben wij met jou te maken, zegt mij dan hun houding.   Jij met je intentie om ons te vernietigen met dat cijfer dat je ons gaat geven.  We weten wel wie je bent, de heilige leerkracht en school is God. Ach, laat ons toch met rust. Rot op!

Het zelfvertrouwen ebt weg. Het geloof in mezelf.  Paniek welt op, angst.  Straks word ik op school door mijn vakgroep aangekeken, stelt de directeur zoiets als een vroegtijdige uittreding aan mij voor:  “We hebben een regeling, je kunt er gebruik van maken, denk erover na…”

Zwijg en ga uit hem weg, hoor ik dan ineens.  Die stem van dwaasheid in jou, die onreine geest! Te oud?  Ik heb Biden aangesteld en hij is 78!  Hou op met je gezeur, wees stil!   Ik geloof in jou, en dat is toch voldoende? Heb rust, ga aan de slag!  En met een glimlach op je gezicht -  geen zure trekken, nee, lach!  Heb vertrouwen!  Ik doe de rest.

Nou, ik hoor geen luid geschreeuw.  Maar het is wel bijna vijf voor twaalf, en ik zal maar gehoorzamen.
Wie weet, misschien komt het toch nog goed… 
Marcus 1:21-28

Ze gingen op weg naar Kafarnaüm, en op de eerstvolgende sabbat ging Jezus naar de synagoge en onderwees er de mensen. Ze waren diep onder de indruk van zijn onderricht, want hij sprak hen toe als iemand met gezag, niet zoals de Schriftgeleerden. Er was in de synagoge ook een man die bezeten was door een onreine geest, en hij schreeuwde: ‘Wat hebben wij met jou te maken, Jezus van Nazareth? Ben je gekomen om ons te vernietigen? Ik weet wel wie je bent, de heilige van God.’ Jezus sprak hem streng toe en zei: ‘Zwijg en ga uit hem weg!’ De onreine geest deed de man stuiptrekken en verliet hem met een luide schreeuw. Iedereen was zo verbijsterd dat ze tegen elkaar zeiden: ‘Wat is dit allemaal?  Een nieuwe leer met groot gezag! Zelfs als hij onreine geesten een bevel geeft, wordt hij gehoorzaamd.’

Het nieuws over Jezus verspreidde zich algauw overal in Galilea. 

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.