Een visite op maandagochtend Een visite op maandagochtend
Enkele weken geleden bracht ik een bezoek aan mijn buurvrouw Marijn Dijkstra, waar in haar naaiatelier een groepje dames zat te zwoegen aan de nieuwe antependia voor onze kerk.
Hoewel ik wel wat gewend ben op het gebied van handwerken en knutselen, keek ik mijn ogen uit, wat daar gebeurde.
Het is uitermate priegelig werk, waarbij kleine lapjes stof aan de hand van een patroontekening op transparant folie moeten worden geknipt en op de juiste plek op het doek gestreken, om vervolgens erop genaaid te worden middels een speciale techniek.
De moed zou je in de schoenen zinken bij het zien van de wirwar van patronen en stofjes en ik begreep meteen de verzuchting van één van de dames, dat het op zijn minst een jaar gaat duren, voor het klaar is.

Ik vind het dan ook een knappe prestatie van deze dames, dat ze dit karwei op zich genomen hebben en zich niet laten ontmoedigen door tegenslagen, zoals een in spiegelbeeld uitgeknipt patroon of een scheve naad die weer uitgehaald moet worden.
De lat ligt ook erg hoog, begreep ik al snel, want waar ik de buitenrand van één der kleden al heel mooi vond, was de naaister zelf ontevreden over een hoekje, dat niet mooi rond liep en dat ze de volgende keer waarschijnlijk weer uit ging halen om opnieuw te stikken.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat het resultaat, hoewel dat inderdaad misschien nog een jaar op zich laat wachten, buitengewoon de moeite waard zal zijn en dat we als gemeente trots op de dames mogen zijn die dit op zich genomen hebben.
Naar ik begrepen heb zijn bezoekers welkom om eens een kijkje te gaan nemen en ik kan het iedereen aanraden; het is de moeite waard om zo een indruk op te doen, wat er aan vooraf gaat, voor de nieuwe kleden in de kerk hangen.

Marieke Maandag.

Kerkdienst H.A.