Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
De paastijd is nu weer begonnen.  Een Latijnse naam van deze tijd is de Magna Dominica – de grote zondag. Zelfs in de vastentijd is zondag geen vastendag.  Zondag is voor de christen altijd een soort Pasen.  Het is de dag van de opstanding.  De kerk viert deze gebeurtenis (de opstading van een mens) gedurende vijftig dagen.  De Magna Dominica duurt tot Pinksteren.  In deze tijd beleven we de verschillende verschijningen van de opgestane Jezus.  De verhalen staan in de Bijbel en als je ze leest in de kerk en erover preekt en mediteert, dan is het soms alsof ze weer geactualiseerd worden.  Zeker in het avondmaal komt een verhaal zoals dat van Jezus en de Emmaüsgangers weer tot leven.  In onze kerk is er geen avondmaal gedurende de Magna Dominica, maar wel op de zondag erna, Trinitatis (dit jaar 22 mei). Dat is de zondag van de Drie-eenheid. Dat is ook wel een mooie zondag om het avondmaal te vieren.  In het avondmaal ben je immers, volgens Calvijn, in contact met de hemelse Christus, en via Hem met God.  God is Vader, Zoon en Heilige Geest - drie personen verbonden in liefde, en wij komen in het avondmaal binnen die kring van liefde. Jezus is de toegang tot die kring en de Geest komt ons halen en begeleiden langs de weg.  Deze beelden komen tot ons vanuit het Johannesevangelie wat altijd gelezen wordt op de zondagen voor de hemelvaart – de zogenaamde vaarweltoespraken van Jezus waarin hij ons voorbereidt op het christelijk leven zonder zijn fysieke aanwezigheid. Trinitatis staat als het ware als een kroon op het kerkelijk jaar.  - T. Wiersum.
 
terug
 
 
 
 

Dienst
datum en tijdstip 09-04-2020 om 20.00 uur
Witte donderdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 10-04-2020 om 20.00 uur
Goede vrijdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur
1e Paasdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 19-04-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Stand van zaken en richtlijnen coronavirus in en rondom kerk en gemeente

In verband met de toestand rondom het coronavirus (COVID-19) heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdagmiddag 12 maart j.l. richtlijnen uitgevaardigd met betrekking tot de wijze van handelen in en om de kerk en gemeente in de komende weken.

Wij raden u aan om steeds de de actuele informatie van de Rijksoverheid en het RIVM via de media te volgen en zo mogelijk te bekijken op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: https://www.ggd.nl/

Het landelijke bureau van de PKN informeert de gemeenten, kerkenraden en het publiek via de eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/richtlijnen-rondom-het-coronavirus/

De kerkenraad houdt zich zeker gedurende deze crisis zoveel mogelijk aan alle adviezen en richtlijnen in het belang van de volksgezondheid.

Over de maatregelen die wij binnen onze eigen gemeente hebben genomen en/of nog zullen nemen kunt u lezen op onze website.
Wij proberen de informatie steeds te actualiseren zodra daar aanleiding toe is.


 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.