Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Nu dat we in de zomervakantietijd zijn, zal Kerkleven gedurende vier weken niet verschijnen. Even rust van al dat lezen. Want wat moet u tegenwoordig toch veel lezen, lezer: kranten, bladen, reclames, emails… Ik heb ooit een nee-nee sticker gehad, om mezelf de ruimte te geven om  geselecteerd te lezen. Ja, want de tijd die we hebben is kostbaar en dus moet je je afvragen: wat is nou de moeite waard om te lezen en wat kunnen we overslaan? Een klassieker uit de wereldliteratuur, dat is de moeite waard. Ik schaam me dat ik nog nooit een stuk van Joost van den Vondel heb gelezen.  En maar tien of twaalf van de 37 stukken van Shakespeare. De Bijbel heb ik wel gelezen, en ik lees hem nog, iedere dag. Heb ik daar ook wat aan? Soms sla ik hem dicht en zeg ik: Kan er niets mee.  Maar soms, soms, dan zeg ik: geweldig! Psalm 82, bijvoorbeeld. In de marge heb ik op 8 september 2005 bij psalm 82 geschreven: “Met deze psalm ben ik het 100% eens.” Geen idee meer wat de aanleiding was.  Blijkbaar sprak het me op dat moment  aan. Dagelijks de Bijbel lezen is voor mij als eten: vaak als brood met pindakaas, soms met hagelslag.  Was er vandaag wat hagelslag?  Nou?  Het was een deel uit dat trieste verhaal van Koning Saul. U weet wel, lezer, die met zijn grimmige ogen en zijn spies. Rembrandt heeft hem prachtig neergezet op een schilderij dat in het Mauritshuis hangt - de jonge David bespeelt zijn harp en is zich van kwaad bewust, maar in Sauls ogen lees je gevaar. Toch vind ik dat God Saul eigenlijk beter had kunnen behandelen.  Ik kan me in Sauls angsten inleven, zijn twijfels, zijn paniekerige daden, zijn jaloersheid op David, zijn berouw.. De profeet Samuel straft  hem meedogenloos als hij in de fout gaat, en hij krijgt geen tweede kans. David, daarentegen, blijft hem trouw, ondanks alles. Hij spreekt ook een roerend klaaglied over Saul uit als hij hoort dat hij gesneuveld is. Op school moesten we dat uit ons hoofd leren. Het uit je hoofd leren van klassieke teksten, wie doet dat nog? Maar wat heb ik daar veel aan gehad. Lezen, en leren, uit je hoofd. Ik wou dat ik dat meer had gedaan. Want dat is pas echt lezen.  Je slaat dan geen woord over, je bemerkt de details en je draagt het met je mee. Minder lezen, maar met meer aandacht.  En een paar boeken vele malen lezen.  Het gaat om de diepgang.  Als een tekst zich in je geheugen ingraaft en je het met je meedraagt, een klassieke tekst, een Bijbelse, of een andere uit de wereldliteratuur, dan is dat toch een groot goed? Een van de mooiste passages uit de wereldliteratuur die ik tegen ben gekomen komt in het boek van Primo Levi, Se questo è un uomo – Is dit een mens. Ik heb het op school behandeld, in de Engelse vertaling.  In het concentratiekamp is het leven verschrikkelijk, het eten is schaars. En dan komt er een moment in het verhaal waarop Levi zijn kennis van Dante’s Goddelijke Komedie met een andere gevangene deelt.  Hij raakt in vervoering - hij kent er lappen van uit zijn hoofd, en hij gaat een van de canto’s citeren. Even is hij in een andere wereld, ver weg van Auschwitz, en hij neemt de ander mee, maar wat gebeurt?  Hij kan ineens niet verder. Hij is een paar verzen kwijt uit zijn geheugen, en zo gefrustreerd raakt hij, zo wanhopig, dat hij zelfs zijn karige maaltijd voor die dag weg zou geven als hij die verzen maar weer op kon roepen! En zo zien we: in extreme omstandigheden is het woord meer waard dan brood. Of minstens zoveel. Jezus zegt: De mens leeft niet van brood alleen maar van ieder woord dat voortkomt uit de mond Gods. Is de wereldliteratuur ook niet zo’n woord?  Woord van waarheid, woord dat over iets gaat, iets dieps. In de kerk is er op zondag het woord.  En nu door de week ook. De kerk is in de zomer iedere dag open, van 10 tot 17 uur. U vindt er de stilte, en in een hoek een brandende kaars, een open Bijbel: “In den beginne was het Woord, en het Woord was met God, en het woord was God…”  Teksten om uit je hoofd te leren en heel je leven met je mee te dragen, en over na te denken..

Kerkdienst H.A.
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10.00 uur