Info Kerk en Vluchteling Info Kerk en Vluchteling
Na lang voorbereiden en wachten op vluchtelingen, is het nu zo ver. De eerste bewoners zijn in het AZC ( asielzoekerscentrum) in Zutphen gearriveerd.
Op 12 augustus waren er al 140 bewoners, ze zijn afkomstig uit verschillende landen.
Elke dag komen eren aantal bij. De instroom per dag kan soms 30 zijn, soms 4, dat verschilt enorm. Het AZC stroomt dus langzamerhand vol. Op 25 augustus zijn er inmiddels ruim 250 bewoners en er komen er elke dag weer bij.
Door een vaste groep van 13 mensen van verschillende kerken in Zutphen, Warnsveld, Eefde, Wichmond, Vierakker,  20 maatjes en een pool van ongeveer 60 vrijwilligers zijn verschillende hulpprojecten van start gegaan.
Er staan enkele welkomacties gepland, o.a. door Kerk en Vluchteling, maar ook door de winkeliersvereniging in de Dreiumme. De bibliotheek en Het Gilde in Zutphen geven ondersteuning bij het lees- en taalonderwijs. Er is een Samen-kokenproject voor jonge statushouders, een fietsproject en fietslessen via Leef! , 18 augustus is een piano geschonken aan het AZC, waarbij een meisje meteen enthousiast haar oefenmap ophaalde om piano te spelen. Ze had al wat lessen gehad in een opvangcentrum in Lelystad.
Elke woensdagmiddag is het mogelijk om met vluchtelingen een kopje koffie/thee te drinken en spelletjes te doen in de Eekschuur in Warnsveld. Al pratend met deze mensen, hopen we te ontdekken waar hun hulpvraag ligt.
Wekelijks bezoek ik (Elly) een Syrische familie in Zelhem en ik kan u vertellen, ik word daar zeer hartelijk ontvangen. We praten met handen en voeten en mijn iPad is een dankbaar hulpmiddel om woorden te vertalen, of  om afbeeldingen bij begrippen te zoeken, als we er niet uitkomen. Zo leren zij Nederlands spreken en we praten en leren veel van elkaars cultuur. Misschien kunnen we een keer kinderen uitnodigen voor een spelletjesmiddag met kinderen in Wichmond.
Kerk en Vluchteling, het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en Vluchtelingenwerk zoeken juist voor deze contacten nog mensen.

Aanvulling na een bijeenkomst op 25 augustus:
Er is een grote behoefte aan vooral juridische kennis.
Het COA inventariseert wat nodig is, maar RUST staat voorop. Er is teveel speelgoed, dus dat hoeft u niet te bewaren.

We houden u op de hoogte.
Op de site www.kerk en  kunt u ook volgen wat er allemaal gedaan wordt om het moeilijke leven van de vluchtelingen wat te verlichten.

Namens Kerk en Vluchteling Wichmond Vierakker
Elly Marijnissen