Bericht van Janneke Harmsen-Bakker, vanuit Brazilië Bericht van Janneke Harmsen-Bakker, vanuit Brazilië
Bericht van Janneke Harmsen-Bakker, vanuit Brazilië, waar zij uit geloofsovertuiging naartoe is gegaan om voor enige tijd op vrijwillige basis christelijke diensten te verlenen. Janneke is lid van onze gemeente. Ze verkeert momenteel in Holambra, een Braziliaanse burgerlijke gemeente in de staat São Paulo. Brazilië is een groot land (240 keer zo groot als Nederland). Er wonen zo’n 185 miljoen mensen en de bevolking groeit snel. Ieder jaar komen er ongeveer twee miljoen inwoners bij. De tegenstellingen tussen arm en rijk zijn groot. De naam van de gemeente Holambra is een samentrekking van Holland, Amerika en Brazilië. De gemeente komt voort uit een Nederlandse nederzetting. Met gekwalificeerd handwerk in de landbouwsector is de gemeente het grootste productiecentrum van bloemen en planten van Latijns-Amerika. Holambra wordt beschouwd als een toeristische trekpleister en organiseert jaarlijks de grootste bloemenexpositie van Latijns-Amerika: de Expoflora.

In Holambra is in 2001 een kinderhuis opgericht door de Nederlander Paul van Opstal en zijn Amerikaanse vrouw Jill. Het kinderhuis heet Lar Feliz (gelukkig huis) en heeft een christelijke grondslag. Het heeft als visie:  het bieden van een huis aan kinderen van 0-17 uit de streek die anders geen plaats hebben om heen te gaan. De kinderen die in Lar Feliz opgevangen worden zijn vaak thuis in aanraking geweest met misbruik, huiselijk geweld, verslaving van ouders.
Het kan ook dat de kinderen in de steek gelaten zijn door ouders of dat de ouders overleden zijn. Lar Feliz vangt deze kinderen op, zorgt ervoor dat de ze zich zo goed mogelijk thuis kunnen voelen en bereidt de kinderen voor op een zelfstandige toekomst. Soms is terugkeer naar hun ouderlijk huis mogelijk. Door de jaren heen heeft het huis ongeveer 1500 kinderen mogen opvangen. Dit voor een korte of langere tijd.

Janneke is voor kort verblijf in Lar Feliz om als vrijwilligster hulp te verlenen.
Ze schrijft het volgende:
“Ik ben nu al bijna een week bij Petra (een Nederlandse die in Lar Feliz werkt) op het project Lar Feliz (gelukkig huis) in Holambra. Een project dat kinderen van 0-17 een huis biedt die anders geen plaats hebben om heen te gaan… Petra werkt hier nu 3 jaar en volledig op vrijwillige basis, dus geheel afhankelijk van giften.
Petra is coördinator van het meidenhuis. Mijn taak op het project is extra ondersteuning van de medewerkers. Door met enkele kinderen te gaan sporten, te spelen of lekker uit te gaan naar het park, hebben de medewerkers even de handen vrij van deze kinderen en kunnen ze andere kinderen extra aandacht geven. (Delen van deze tekst zijn overgenomen van http://cms.schildvangeloof.nl/node/25 en van http://www.petraoudman.nl/brazilie/).