Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Op de komende twee zondagen hebben we bijzondere kerkdiensten.  Op 13 november viert ds Ingrid de Zwart het Avondmaal met ons.  Ik verheug me erop.  Ik denk vooral omdat ik het voor een keer niet zelf hoef te doen.  Ik moet bekennen dat ik vaak nogal gespannen ben bij het vieren van het avondmaal.  Je moet aan zoveel dingen denken. Bijvoorbeeld: verhef het brood en de beker op het juiste moment, spreek de juiste woorden uit bij het geven van de schaal, vergeet niet te zeggen dat er druivensap is voor mensen die liever geen alcohol willen.  Nee, ik ben niet op mijn gemak als ik het avondmaal moet vieren.  Een fout kan heel storend zijn. En als ik gespannen ben, maak ik geheid fouten. Ik ben ook blij dat ik de organist niet ben. Stel je voor, alle toetsen moet je goed raken, een kleine fout hoort iedereen.  Ik zou het niet kunnen en bewonder degenen die het doen.  Er is eigenlijk niets mooiers dan rustig zitten in de kerk en niets te hoeven doen.  Nou, vooruit, af en toe een schriftlezing verzorgen, dat zou ik nog wel op me willen nemen, als niets meer hoefde. Maar daar kan je ook fouten in maken. En dat kan je ook heel goed doen. En we hebben goede lectors in Wichmond. Dus dat kan ik ook aan anderen overlaten. Fijn.  Zondag 20 november?  Dan is het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dan heb ik wel de leiding. Maar gelukkig niet alleen.  Meerderen zijn bij de dienst betrokken. En het waardevolle van de dienst op de laatste zondag van het jaar is ook dat we daarin samen verbonden zijn als een gemeenschap, waarin de scheiding tussen levenden en doden niet bestaat. Jezus zegt in de bijbel:  “Wat betreft de vraag of de doden opgewekt worden: hebt u niet in het boek van Mozes gelezen, in het verhaal over de doornstruik, hoe God tegen hem zei: ‘Ik ben de God van Abraham en de God van Isaak en de God van Jakob’? Hij is geen God van doden maar van levenden.”  Voor God is dus niemand dood. Wij vormen een gemeenschap met onze overledenen doordat we de banden met hen in stand houden, door gedachtenis. Zondag 20 november is zo’n gezamenlijk moment van gedachtenis. Mogen we met elkaar er een troostende dienst van maken.

Het Brook Duo komt met een nieuw verhaal
datum en tijdstip 12-12-2019 om 20.00