Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Asante sana (heel hartelijk bedankt!) - door Jan Rensink, namens de scholen in Lindi Tanzania Asante sana (heel hartelijk bedankt!) - door Jan Rensink, namens de scholen in Lindi Tanzania
Terwijl  ik dit schrijf zit ik onder de overkapping van mijn huis in Lindi Tanzania en geniet van het uitzicht op de baai van Lindi en de Indische oceaan. Het is hier warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur overdag boven de 30 graden. ’s Nachts koelt het maar weinig af. Heel veel zweten dus. De kleine regentijd is begonnen. De eerste buien zijn gevallen.  In maart begint de grote regentijd en dan komt het met bakken uit de lucht en worden de wegen onbegaanbaar.
De meeste wegen in Tanzania zijn  onverhard.  De slechte conditie van de wegen zorgt voor veel gevaren: het grootste gevaar in Afrika is niet malaria of wilde dieren, maar het verkeer. De wegen zijn slecht en er wordt – met name door buschauffeurs – hard en vrij roekeloos gereden. Het gebrek aan een goede infrastructuur is een van de redenen voor een stagnerende  economie. Voornaamste bedrijvigheid hier in het zuiden is kleinschalige landbouw voor eigen gebruik, de verbouw van mais, cassave en cashewnoten en visserij. Alleen tussen grotere steden zijn verharde wegen.
Lindi is een oosters aandoend vissersdorpje aan de Indische oceaan bij de grens met Mozambique. Het is sterk Islamitisch georiënteerd vanwege de oude handelsbetrekkingen met Arabië. In het dorp zijn veel moskeeën en al vroeg in de morgen klinkt de oproep voor het gebed van verschillende kanten. Er is een aantal christelijke kerken en de verschillende geloven leven uitermate vreedzaam met elkaar. Er zijn gemengde huwelijken. Ze vieren elkaars feesten. Kerst is voor de moslims ook een feestdag en het einde van de Ramadan wordt door het hele dorp gevierd.
Ik ben hier nu ruim een jaar en voel me rijk en bevoorrecht om voor een tijd deel uit te kunnen maken van het gewone leven in een land in ontwikkeling. Joke is net samen met onze kinderen en hun vriendinnen twee weken geweest. Ze hebben in  mijn huis gelogeerd en we hebben bij de grens met Mozambique in een nature reserve een aantal huisjes op het strand gehuurd om heerlijk te kunnen zwemmen en snorkelen. Vlak voor de kust zijn prachtige riffen met koraal en prachtig gekleurde vissen. 

Ik werk als vrijwilliger educational specialist namens VSO international in Equip-t (Education Quality Improvement Program). Dit is een programma gefinancierd door DFID (Britse ministerie van ontwikkelingsamenwerking) en ontwikkeld en gemanaged door Cambridge Education in Londen, uitgevoerd door het Ministerie van Onderwijs. . Het programma richt zich op verbetering van de leerkrachtvaardigheden, managementvaardigheden van de schoolleiding, versterking van het regionaal toezicht, activeren van betrokkenheid van de lokale gemeenschap, vergroting van de deelname aan onderwijs (m.n. door meisjes) en de monitoring van resultaten.(zie ook: http://www.equip-t.org).  Het Equip programma wil in de zeven armste regio’s meer dan drie  miljoen jongens en meisjes in het primair onderwijs betere kansen bieden op goed onderwijs.  Mijn werk begint nu gelukkig goed te lopen: zowel het monitoren van de resultaten van het Equip programma als de samenwerking met de regionale onderwijsinspectie  (Quality Assurers) verloopt plezierig. Er was een behoorlijke periode nodig om het vertrouwen te winnen en te werken aan een goede relatie. Ik reis veel en ben bezig om kwaliteitskringen op te zetten, bestaande uit districtsambtenaren (besturen), onderwijsinspecteurs en regiodirecteuren. Dat betekent veel praten (gelukkig in het Engels), mensen verbinden, vergaderingen plannen en faciliteren en vooral stil zijn om het eigenaarschap bij de betrokkenen te laten. De samenwerking met de inspectie op deze manier is nieuw:  met twee VSO collega’s, uit Engeland en de Filipijnen, probeer ik te zoeken naar manieren om de vernieuwingen uit het  Equip programma toekomstbestendig te maken. Als de steun van Equip rond 2020 wegvalt zullen de onderwijsverbeteringen door moeten gaan.  (Zie ook: https://www.vsointernational.org/news/blog/transforming-primary-education-in-lindi

Ik bezoek heel veel scholen. Het onderwijs is slecht. De resultaten zijn bedroevend. Er moet veel gebeuren. Wat ik – naast heel veel andere zaken – mis op scholen is een leescultuur.  Er zijn nauwelijks boeken. Kinderen lezen niet en zeker niet voor  plezier. Nergens zie je kinderen met een duim in de mond verdiept in een boek zitten lezen.  Kinderen in Tanzania worden onderwezen in Kiswahili maar krijgen vanaf Standard 4 – groep 4 – ook Engels. De voertaal in het voortgezet onderwijs is Engels. Veel kinderen hebben geen toegang tot het voortgezet onderwijs  of presteren daar bijzonder slecht met name omdat hun Engels zo zwak is. Met een aantal lokale vertegenwoordigers willen we op een aantal basisscholen een boekencarroussel opzetten. Het plan is ongeveer 3 m³eenvoudige Engelstalige fictie boeken voor de groepen 4 tot 6 (10 tot 12 jarigen) naar Lindi te verschepen. Dat zullen ongeveer 2000 boeken zijn.  De boeken worden verzameld en beschikbaar gesteld door een internationale organisatie - Read to Grow - die ook in Nederland actief is. (www.readtogrow.eu/nl/). Ik dank de kerkgemeenschap van Wichmond voor de geweldige bijdrage om de kosten van het transport te financieren. Mission and Relief verscheept ze naar dar es Salaam.  Het transport in Tanzania wordt geregeld door lokale mensen. De boeken worden verdeeld over een aantal leeskisten en rouleren tussen de deelnemende scholen.  Op iedere school is een van de leerkrachten verantwoordelijk voor de uitgifte en inname van de boeken. Wekelijks is er een wisselmoment waarop nieuw boek kunnen uitkiezen. De leerkracht houdt een simpele registratie bij en is verantwoordelijk voor de conditie van de boeken. Vier keer per jaar wisselt de collectie: alle boeken worden  ingenomen. De collectie (leeskisten)  wordt omgeruild met die van een andere school en zo vormen alle leeskisten  een leescarroussel.

Ik ben in het afgelopen jaar onder de indruk geraakt van de veelzijdigheid van Tanzania.  Eindeloze stranden, groen heuvellandschap en gortdroge savannes  afgewisseld met gebieden met plantages met tabak, sisal, jatropa en oliepalmen. Wat vooral indruk maakt is de bedrijvigheid van mensen, met name van vrouwen. Overal langs de wegen staan ze klaar om drank en voedsel of zelfgemaakt vlechtwerk of houtsnijwerk aan te bieden. Alles om in leven te blijven en wat geld te verdienen.  De armoede vermindert. De Tanzaniaanse economie bloeit, maar wil Tanzania in de toekomst enigszins op eigen benen staan dan zal het de afhankelijkheid van buitenlandse steun moeten verminderen. Veel initiatieven zijn nog steeds afhankelijk van buitenlandse steun. Ik las ergens de uitdrukking dat Tanzania een ‘bedelaar op een troon van goud’ is. Tanzania is rijk aan grondstoffen en heeft een klimaat dat sommige delen  zeer geschikt maakt voor intensieve landbouw. De snelle groei van het toerisme, de stormachtige opkomst van mobiele telefonie en ICT  en de verbetering van de infrastructuur bieden kansen. Bijna iedereen heeft een mobieltje, het netwerk functioneert uitstekend. Iedereen kan met de telefoon geld ontvangen en betalen. Overal wordt aan de weg gewerkt.  De mijnbouw zit in de  lift.  Nikkel, goud, edelstenen, gips en niet te vergeten grote gasvoorraden voor de kust van Lindi bieden hoop op een betere toekomst. Door mijn werk en door te reizen en door in de contacten met mensen te spreken over hun toekomstbeeld heb ik veel geleerd.
 
Ik dank de leden van de PKN Wichmond voor de bijdrage voor een betere toekomst  voor kinderen in Tanzania. Mijn contract eindigt in december. Misschien komt er een moment om mijn ervaringen met u te delen.

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.