Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Beste lezer, als u dit leest staat de kerst voor de deur.  Kerst is dit jaar op een zondag.  Bijzonder.  De zondag is voor de christen de dag van de opstanding.  Iedere zondag is voor haar of hem een kleine Pasen. Ooit was de rustdag zaterdag, de zevende dag van de week – in de tijd dat onze Heer op aarde rondliep met zijn volgelingen. Ze waren immers Joden. Maar na de opstanding, die op de eerste dag van de week plaatsvond, is de zondag de dag geworden waarop de christenen hun godsdienst  vieren. “Wij zijn een Paasvolk en halleluja is ons lied”, zou kerkvader Augustinus hebben gezegd.  Wat voor invloed heeft een zondag, de Paasdag, op kerst?  Een kind wordt geboren in deze onzekere wereld.  Wie zal voorspellen de dingen waarmee dat kind te maken zal krijgen?  Aan de ene kant is de wereld heel precair.  Het klimaat is ontregeld, politici komen aan de macht die zomaar domme dingen zouden kunnen doen – dingen die het leven op aarde voor velen onmogelijk kunnen maken. Wij mensen hebben de middelen om alles te verwoesten, in een ogenblik. Maar aan de andere kant hebben we ook de kennis en de technische middelen om vele problemen op te lossen, misschien wel om het leven eindeloos te verlengen, het volle vreedzame leven voor iedereen. Niets is onmogelijk.  Veel is onzeker.  Een ding is zeker, zegt de gelovige. Christus is ooit geboren en weder opgestaan.  Dankzij Zijn opstanding is er een leven dat veiliggesteld is, onverwoestbaar, gegarandeerd.  En in dat leven te bestaan is nu al mogelijk, door geloof.  De gelovige krijgt een band met de opgestane Christus.  Die band is voor altijd. Zo zouden we dit jaar kerst kunnen beleven – als niet alleen het feest van de geboorte van een kwetsbaar kind, maar als het feest van de geboorte van een kind op de dag van onverwoestbaar overwinnend leven, van een leven sterker dan de dood, een goedheid groter dan het waad, een oneindige vrede.  De geboorte van een waar zondagskind.

Kerkdienst H.A.
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10.00 uur