Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
Liedjes uit de moderne cultuur hebben vaak opmerkelijke raakvlakken met Bijbelse teksten.  Dit viel me weer op in de openluchtdienst aan het begin van de feestweek. We waren met een man of 60 bij elkaar op het terrein van de rooms-katholieke kerk in Vierakker.  In de oecumenische dienst, die geleid werd door diaken Theo ten Bruin en door mij, zong Bennie Helmink twee prachtige liedjes die niet direct iets met godsdienst te maken hadden. Het eerste lied was van de Amerikaanse popgroep Venice en heette Family Tree.  De tekst van dit lied gaat over het verlies van een geliefde, die heengaat. Voor het afscheid zegt deze tegen zijn naasten dat ze niet moeten treuren, want de mensheid is immers één grote familiestamboom die door de tijd heen groeit. In die boom hebben wij allemaal onze plek, of we nou gestorven zijn of niet.  De boom bestaat voor een deel in deze stoffelijke wereld, maar ook voor een deel in de geestelijke.  Niemand valt er uit. Wij blijven dus met elkaar verbonden – zijn we hier of elders -  en de boom blijft alleen maar groeien.  Het lied doet denken aan de wijnrank die bij ons in de kerk staat. Daar hangen bladeren aan van onze recent overledenen. Jezus zegt: “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken.”  Wij ranken brengen vrucht voort in ons leven, en ook bladeren. Na ons sterven blijven die bladeren er nog, als teken dat de dood ons niet van de wijnstok scheidt. In de herfst vallen de bladeren van de boom af, en ook wij verwijderen de bladeren van de ranken na een jaar.  Maar zoals het poplied Family Tree zegt: 
Though the leaves will fall/ And the tears will flow/ May it always comfort us to know/ The family tree will always grow –  Hoewel de bladeren vallen/ en de tranen stromen,/ kan het voor ons een voortdurende troost zijn/ om te weten dat de familiestamboom altijd zal blijven groeien. En zo ook de wijnstok. Er zijn dus opmerkelijke overeenkomsten tussen het lied en de Bijbelse tekst. Maar er is ook één verschil.  Het verschil ligt in de rol van de persoon Jezus.  Dat heel de mensheid als een grote stamboom gezien kan worden, daar kunnen we het over eens zijn.  Via de evolutieleer en via het verhaal van de Bijbel komen we tot het idee dat we allemaal aan elkaar verbonden zijn. We dragen de DNA sporen van onze vroegste voorouders in ons. Maar wat garandeert het eeuwige voortbestaan van die boom, hetzij op aarde, hetzij in de hemel? Zal die niet een keer gewoon verdwijnen? Hier speelt Jezus zijn cruciale rol. Hij is ook in die stamboom gekomen. En Hij is de ene mens die die boom van een uiteindelijke afsterving  heeft gered.  Door hem heeft die boom het eeuwige leven gekregen.  Christenen zeggen:  die boom werd ziek, vanwege zonde en verval, en was tot afsterving gedoemd, totdat Jezus kwam.  Jezus de Godsmens heeft hem hersteld.  Het goede in die boom is nu net ietsje sterker dan het kwade.  Zijn inbreng weegt zwaarder dan onze zonde en de dood. Die boom is dus nu voor de eeuwigheid. En misschien mogen we zelfs zeggen: als we de evolutielijn doortrekken naar de rest van de natuur – de apen, de vissen.. ook die hebben hun plek in de boom - dan is heel de schepping door Jezus gered.  Dit even ter aanvulling op de openluchtdienst.
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.