Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Vanuit de pastorie Vanuit de pastorie
“Zou ik dan zwijgen bij wat je doet,” vraagt de Here God in psalm 50.  “Je denkt toch niet dat ik ben zoals jij?”  Mijn probleem is dat ik dat vaak wel denk.  Alsof God en ik altijd op een lijn zitten. Zelden vraag ik me af of wat ik doe wel goed is, of mijn gewoontes anderen niet in de weg staan en een negatieve werking hebben, of ik niet verkeerd bezig ben. Het zal wel een menselijk falen zijn.  Kreeg ik maar wat meer commentaar, tegengas! Maar we zijn terughoudend in kritiek. Je wilt een ander niet terechtwijzen of bekritiseren, omdat je hem of haar niet wilt kwetsen.  Hoe zal die reageren als je het wel probeert?  Hij meent het zo goed. En zal het wel helpen?   
 
Momenteel lees ik iedere dag een stukje uit het boek Spreuken.  Ik hou van dat boek, lees het met plezier. Dat kan ik niet zeggen over sommige Bijbelboeken – Jeremia bijvoorbeeld. Jeremia lees ik als een soort boete.  Maar Spreuken is prettig lezen.  Staat bol van goede tips voor dit leven.  Deze bijvoorbeeld:  “Luister naar raad, laat je onderwijzen, uiteindelijk maakt het je wijs.”  Het helpt dus wel, mits het goed opgepakt wordt.  Hoera! Er is hoop. Maar van wie krijg ik het?  En dan, als ik het krijg, zal ik het dan wel goed oppakken, en ook echt veranderen? Dat is de vraag. De Bijbel impliceert ironisch van niet (maar let op, het is weer de pessimist Jeremia die spreekt!): “Kan een Nubiër zijn huid veranderen, of een panter zijn vlekken?  Zouden jullie vergroeid met het kwaad dan iets goeds kunnen doen?” Hij bedoelt te zeggen: een mens is zoals die is, blijft altijd dezelfde. Maar ik geloof dat niet. Nee. Ik zeg tegen mezelf: hoor je ooit eens kritiek, dan goed luisteren! En er positief mee omgaan! Zo nodig: radicale ommekeer! Nieuw pad inslaan!  Want zoals een oud-Nederlands lied het zegt: “Al heeft 't gestaan ten boosten, het mocht nog worden goed.”  Wie weet…
terug
 
 
 
 

Kerkdienst Livestream
datum en tijdstip 25-04-2021 om 10.00 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.