Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Advent Advent
In de Adventstijd kleurt de kerk paars.  Het is de kleur van berouw.  In tegenstelling tot de rest van de maatschappij roept de kerk op niet tot feesten maar tot vasten.  Niet tot de gezelligheid van het samenzijn maar tot de eenzaamheid in de woestijn.  In advent horen we een stem die roept:  maak recht de kromme paden, bereid een weg voor de Heer.  Die stem roept: bekeer u, kom tot inkeer, doe afstand van het alledaagse en het routineuze, zoek de Heer. Het is een geschenk.  Twee keer per jaar schenkt  God ons tijd voor inkeer. Voor bekering.  Keer om!  Keer terug naar mij, zegt de Heer, zoek mij.  Nog geen eens vier weken -  Advent is maar kort.  Het is zo voorbij. Een korte tijd die we krijgen en niet aan ons voorbij moeten laten gaan, een kans die we niet moeten laten liggen. Voordat je het weet is het kerst, is het feest, veel eten en drinken, dan kan het echt niet meer, hoor je die stem niet meer, die stem van de doper, die oproep die even luidt, van ver, vanuit de woestijn: kom naar mij, laat los, zoek vergeving, begin opnieuw!  De woestijn ingaan betekent loslaten.  Betekent onderbreken. 
Het is duidelijk dat we dit nodig hebben.  Kijken we naar de wereld, dan zien we vele nare dingen.  Hoe kunnen we feesten terwijl ze in West Afrika Ebola hebben?  Hoe kunnen we lachen terwijl ze in oost Oekraïne huilen?  Hoe kunnen we genieten terwijl djihadisten van de Isis-beweging mensen onthoofden?  De wereld verkeert in een vreselijke staat.  Wat kunnen we doen? 
Ten eerste in advent berouw tonen.  Wij zijn allemaal medeplichtig aan de wereld zoals die is, zoals die verworden is.  Deze planeet heeft God aan ons  toevertrouwd. Wij mensen zijn er verantwoordelijk voor.  De meeste dingen die misgaan hadden niet zo hoeven zijn.  Advent is het moment om dit te bekennen, om ons tot God te keren en om te zeggen: we hebben er niets van gebakken!  We keren terug tot U en vragen om vergeving en om hulp. We willen opnieuw beginnen. Zend ons Uw Zoon.
Ten tweede, advent is de tijd om mee de lijden met de lijdenden.  Dat moeten we altijd doen als er mensen in onze omgeving lijden, en dat doen we ook. Maar in advent denken we ook aan het grote lijden van de mensheid op aarde.  We gaan mee met de verpleegsters en artsen  naar de ebolagebieden in West Afrika, we gaan daar in gedachte heen, we gaan achter ze staan, we gaan naast ze staan, het leed aanzien, het met hen bestrijden in gebed.   Want het is advent en we zijn in de woestijn. We gaan in gedachten naar Oekraïne, we zien de
 Russische zware wapens, we horen het schieten, we zien de levens die stuk geschoten worden, het grote leed van onze buren, en dan denken we ook aan onze eigen landgenoten, onschuldige slachtoffers van die burgeroorlog. We gaan er staan, we gaan er zitten in de woestijn, bij mensen die huilen.  We gaan naar Irak en Noord-Syrië, we zien het aan, het leed, het is advent, Gods aarde staat onder druk, velen trekken weg, proberen het veilige rijke Europa te bereiken, sterven in bootjes op zee, in de kou in vrachtwagens, o we laten ze niet binnen, bij ons geen ruimte!  Nee, geen ruimte in de herberg van Bethlehem!  We noemen ons christenen, we hebben berouw, we vragen om vergeving, we bidden:  Heer, help ons!
Ten derde, advent is de tijd om je leeg te maken zodat je gevuld kunt worden, waarmee? Met Hem die komt als een kind, ook in jouw hart, om je nieuw  leven te schenken, een leven van liefde en kracht.  Maak plaats voor Hem in de advent!

 Ds. Tim Wiersum
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Andrea Kasteleijn

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 04-11-2020 om 20.00 uur
Beamerdienst afgespeeld in de kerk

Dankdag

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 08-11-2020 om 10.00 uur
ZWO dienst
ZWO commissie gaat voor

Kinderoppas: Mariko Heuvelink

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 15-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Gerrie Hiddink

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.