Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Wat doet een koster om de dienst goed voor te bereiden! Wat doet een koster om de dienst goed voor te bereiden!
Op de vrijwillergersavond heb ik een opsomming van de werkzaamheden van een (hulp)-koster gegeven. We zijn met 5 hulpkosters en één koster, die allen via een rooster ongeveer 10 diensten per jaar doen. Het weekend van een koster begint op zaterdagavond met het luiden van de klokken, om de mensen te laten horen dat de zondag voor de deur staat en de klok U oproept voor de dienst van morgen. We luiden dan vijf minuten met de twee zwaarste klokken. (het hele klokkenstelsel weegt 564 kg). Vanaf april tot oktober om 20.00 uur, in oktober en maart om 19.00 uur en november en februari 18.00 uur en tenslotte  december  en januari om 17.00 uur. Na het luiden zetten we de verwarming op de gewenste temperatuur, dan is het morgen tijdens de dienst aangenaam om de kerk plaats te nemen .Op zondagmorgen luiden we om 9 uur weer, maar dan 3 minuten met de middelste klok. Vlak voor de aanvang de dienst luiden we weer met twee klokken, dan kan de laatste nog net binnen komen en de wachtende kerkeraadsleden en de predikant weten dat ze kunnen beginnen.
Na het luiden om 9.00 uur zetten we de kerkradio en het geluidsysteem aan en als er geen liturgie is melden we voor de luisteraars de te zingen nummers, dat herhalen we om 9.30 uur. Daarna zetten we de te zingen liederen op het bord. 
De grote bijbels worden en op de avondmaaltafel en op de preekstoel gelegd en de verlichting al vast aan. Er worden twee glazen water klaar gezet en als  er een kleine dominee is ( Marian Benard)  doen we een verhoging in de kansel! De draagmicrofoon wordt klaar gelegd en geven uitleg voor het gebruiik. We leggen voor de dienstdoende kerkenraadsleden de zangbundel op het eerste te zingen lied. Als laatste wordt de paaskaars aangestoken, en de opnameapparatuur aangezet, zodat er altijd een kopy van de dienst voorradig is,en dan hopen op goede dienst!

 Groeten, Bart Krijt
 
 
terug
 
 
 
 

Dienst
datum en tijdstip 09-04-2020 om 20.00 uur
Witte donderdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 10-04-2020 om 20.00 uur
Goede vrijdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur
1e Paasdag
meer details

Dienst
datum en tijdstip 19-04-2020 om 10.00 uur
meer details

 
Stand van zaken en richtlijnen coronavirus in en rondom kerk en gemeente

In verband met de toestand rondom het coronavirus (COVID-19) heeft de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) donderdagmiddag 12 maart j.l. richtlijnen uitgevaardigd met betrekking tot de wijze van handelen in en om de kerk en gemeente in de komende weken.

Wij raden u aan om steeds de de actuele informatie van de Rijksoverheid en het RIVM via de media te volgen en zo mogelijk te bekijken op de website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Voor de regionale situatie kunt u de site van de GGD in uw regio bekijken: https://www.ggd.nl/

Het landelijke bureau van de PKN informeert de gemeenten, kerkenraden en het publiek via de eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/richtlijnen-rondom-het-coronavirus/

De kerkenraad houdt zich zeker gedurende deze crisis zoveel mogelijk aan alle adviezen en richtlijnen in het belang van de volksgezondheid.

Over de maatregelen die wij binnen onze eigen gemeente hebben genomen en/of nog zullen nemen kunt u lezen op onze website.
Wij proberen de informatie steeds te actualiseren zodra daar aanleiding toe is.


 

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.