Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente te Wichmond
 
 
Wat doet een koster om de dienst goed voor te bereiden! Wat doet een koster om de dienst goed voor te bereiden!
Op de vrijwillergersavond heb ik een opsomming van de werkzaamheden van een (hulp)-koster gegeven. We zijn met 5 hulpkosters en één koster, die allen via een rooster ongeveer 10 diensten per jaar doen. Het weekend van een koster begint op zaterdagavond met het luiden van de klokken, om de mensen te laten horen dat de zondag voor de deur staat en de klok U oproept voor de dienst van morgen. We luiden dan vijf minuten met de twee zwaarste klokken. (het hele klokkenstelsel weegt 564 kg). Vanaf april tot oktober om 20.00 uur, in oktober en maart om 19.00 uur en november en februari 18.00 uur en tenslotte  december  en januari om 17.00 uur. Na het luiden zetten we de verwarming op de gewenste temperatuur, dan is het morgen tijdens de dienst aangenaam om de kerk plaats te nemen .Op zondagmorgen luiden we om 9 uur weer, maar dan 3 minuten met de middelste klok. Vlak voor de aanvang de dienst luiden we weer met twee klokken, dan kan de laatste nog net binnen komen en de wachtende kerkeraadsleden en de predikant weten dat ze kunnen beginnen.
Na het luiden om 9.00 uur zetten we de kerkradio en het geluidsysteem aan en als er geen liturgie is melden we voor de luisteraars de te zingen nummers, dat herhalen we om 9.30 uur. Daarna zetten we de te zingen liederen op het bord. 
De grote bijbels worden en op de avondmaaltafel en op de preekstoel gelegd en de verlichting al vast aan. Er worden twee glazen water klaar gezet en als  er een kleine dominee is ( Marian Benard)  doen we een verhoging in de kansel! De draagmicrofoon wordt klaar gelegd en geven uitleg voor het gebruiik. We leggen voor de dienstdoende kerkenraadsleden de zangbundel op het eerste te zingen lied. Als laatste wordt de paaskaars aangestoken, en de opnameapparatuur aangezet, zodat er altijd een kopy van de dienst voorradig is,en dan hopen op goede dienst!

 Groeten, Bart Krijt
 
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Andrea Kasteleijn

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 04-11-2020 om 20.00 uur
Beamerdienst afgespeeld in de kerk

Dankdag

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 08-11-2020 om 10.00 uur
ZWO dienst
ZWO commissie gaat voor

Kinderoppas: Mariko Heuvelink

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 15-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Gerrie Hiddink

Uitgangscollecte: College van diaconie
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.