Vrijwilligersavond 14 november Vrijwilligersavond 14 november
Na de koffie opent Ben Hiddink de avond met een compliment aan alle vrijwilligers. Zij vormen immers de smeerolie van onze maatschappij en de protestantse gemeente in het bijzonder. Onze gemeente mag zich gelukkig prijzen met ongeveer 100 betrokken vrijwilligers.
Uit een rondje langs alle geledingen blijkt dat het vrijwilligerswerk goed loopt, op enkele verbeterpunten na. Daaraan zal worden gewerkt.
Intussen worden wij van een drankje en schalen hapjes voorzien door Marieke Maandag, Ina v/d Stroom en Diny Baauw. Na een korte pauze geeft Ben het woord aan Bart Krijt en Dik Langwerden over hun vrijwilligerswerk voor Logicx.
Bart die al 7 seizoenen, van juni tot september, als oproepchauffeur voor dit logistieke bedrijf werkt, bijt het spits af. Dick Tijken heeft hem destijds op dit avontuurlijk en dankbaar werk attent gemaakt. Ook Hans Hissink is al 7 jaar voor Logicx op pad en Dik is nog een groentje, hij is dit jaar begonnen. Logicx regelt voor de ANWB de berging, het transport en het vervangend vervoer voor reizigers die gestrand zijn met hun voertuig door pech of een ongeval.
Alleen als blijkt dat het voertuig niet binnen 24 uur ter plekke gerepareerd kan worden en men voor vervangend vervoer verzekerd is, kan men daar een beroep op doen. De ANWB geeft dat dan door aan de meldkamer van Logicx in Apeldoorn. Zij beschikken in het hoogseizoen over ongeveer 1500 auto's, waarvan er 500 in Lyon staan. Behalve op enkele chauffeurs in vaste dienst, kan Logicx een beroep doen op ongeveer 80 oproepchauffeurs. Chauffeurs met een groot rijbewijs en/of motorrijbewijs zijn geliefd want breder inzetbaar. Overigens vindt er elk jaar een instructiedag plaats om ook de nieuwste technische ontwikkelingen op autogebied te delen. Men moet in principe in elke auto kunnen rijden en zo nodig e.e.a. aan de klant kunnen uitleggen.
Alle oproepchauffeurs hebben de data doorgegeven waarop ze verhinderd zijn. Word je gebeld dan moet je gelijk beslissen. Het is wel vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend. De reiskoffer staat klaar met kleding voor ongeveer 3 dagen. Je weet waar je naar toe gaat en zorgt voor een Tomtom en een wegenkaart. In Apeldoorn staat het vervangend vervoer (auto, camper, caravan, busje) klaar en je controleert ter plekke of alles compleet is. Dan bel je de klant om nog het e.e.a. te checken en dan vertrek je. Pas kort voor aankomst bel je de klant weer om de vermoedelijke aankomsttijd te noemen. Onderweg heb je via je smartphone al logies met ontbijt geregeld en ook zorg je dat de brandstoftank afgevuld is. Meestal is de klant bij aankomst blij, maar soms ook kwaad dat het allemaal zo lang geduurd heeft. Het is zaak altijd klantvriendelijk te blijven. Voordat de klant de sleutels krijgt moet een huurcontract worden ondertekend en moet de klant een geldig rijbewijs kunnen  tonen. Verder moet de klant de auto, met de tank afgevuld, aansluitend aan de huurperiode in Apeldoorn inleveren. De klant is meestal bereid jou naar een hotel of station te brengen, zonder dat je daar nadrukkelijk om vraagt. We brengen vervangend vervoer door heel Europa. Als we meer dan 1000 km hebben gereden, gaan we vaak met het vliegtuig terug, het vliegticket wordt dan door Logicx geregeld. Dat geldt ook voor de veerboot naar Groot Brittannië. Daar staan we dan met een personenauto tussen de vrachtauto's.
De terugreis is voor ons vaak het leukste onderdeel van dit werk. Je moet veel zelf regelen en dan leidt de vreemde taal soms tot komische situaties en soms tot misverstanden. Ook stellen we de terugreis wel eens uit om te genieten van de mooie omgeving, het zonnetje of de prachtige stad of streek. In de zuid-noord verbinding is Parijs een knooppunt waar je niet omheen kunt. Alle treinen stoppen in Parijs en dan moet je verder met de metro. Dat is aanvankelijk een doolhof, maar nu weten we dat we naar Gare du Nord moeten en kleuren wijzen je de weg in de ondergrondse.
Van Gare du Nord kunnen we met de hogesnelheidstrein (TGV) via Brussel naar Rotterdam, een supersnelle comfortabele verbinding. Vandaar met de reguliere trein naar Apeldoorn en dan met eigen vervoer weer naar huis.
Wie verre reizen maakt, kan goed verhalen! Zo kwam Bart in de problemen doordat hij een camper had afgevuld met benzine i.p.v. diesel.
Vervelend voor de klant maar uiteindelijk is het weer goed gekomen.
Ook stranden nogal eens gezinsbusjes met Nederlandse Turken onderweg naar Turkije. Vaak is er sprake van achterstallig onderhoud en zijn de busjes volgestouwd met bagage en teveel kinderen voor het aantal zitplaatsen. We hebben dan contact met de meldkamer, die dan toestemming moet geven of het gezin verder mag reizen. Wij mogen ons verblijf in het buitenland op eigen kosten verlengen en ook onze partner meenemen. Zij betaalt alleen de extra dagen en de terugreis. Na terugkomst vullen we een declaratieformulier in met alle uitgaven die we hebben gedaan met onze creditcard of pinpas. Dit geldt voor de logies met ontbijt en het openbaar vervoer. Voor het eten en drinken overdag en 's avonds krijgen we een vaste vergoeding per dag. Dat is meestal voldoende, alleen in de Scandinavische landen is dit bedrag aan de krappe kant.
Dik hoopt volgend jaar vaker voor Logicx op reis te gaan, hij heeft de smaak te pakken. Wel geeft hij ons het advies ook de optie vervangend vervoer gelijk met de reisverzekering af te sluiten. Daarnaast verkleint goed onderhoud van de auto de kans op problemen onderweg!
Ben Hiddink bedankt de heren voor hun informatie en anekdotes en overhandigt hen een fles geestrijk vocht. Een warm applaus volgt.
Bart vertelt daarna nog over de taken van onze (hulp)- kosters en vraagt om versterking. Zie artikel elders in WK.
Rond 22:00 uur wordt de avond afgesloten met het zingen van de eerste 3 coupletten van het Wichmonds Volkslied.
Aanwezig zijn ongeveer 40 vrijwilligers.

Ria Klein Kranenbarg

datum en tijdstip 12-04-2020 om 10.00 uur