Bij de diensten Bij de diensten
Als u dit leest is het Sinterklaas.  Een mooi feest.  Ik heb er vanuit mijn jeugd heldere herinneringen van. Op 5 december moesten mijn zus, mijn broer en ik bij de piano gaan staan en sinterklaasliedjes zingen.  Moeder begeleidde. Ze verzekerde: de Sint zou alleen bij ons langskomen als wij ons best deden.  Vader kon geen noot houden, dus dat hij er niet bij stond verbaasde niet.  Ik herinner me de consternatie van de aankomst, de deur van de huiskamer die plotseling openbarstte, de zak met cadeaus die de huiskamer binnenvloog en met een bons op het tapijt landde!  Wij rennen naar de voordeur.  Daar troffen we vader op het stoepje, turend over de daken, wijzend:  “Daar gaat die, daar!”  Ik dacht dat ik nog net iets kon bespeuren van een witte staart die in de verte wegvloog..
Ik erger me eraan als winkels vóór 5 december de kerstboom reeds hebben staan en de Sint lijken te willen negeren.  Sinterklaas is een veel mooier feest dan het Angelsaksische kerstgebeuren dat maar weinig met de geboorte van Christus te maken heeft. In Engeland begint het kerstseizoen al in oktober, puur om commerciële redenen. Daar lijkt het wel of kerst ieder kind het recht geeft op dure cadeaus.  Ouders voelen zich door de reclamedruk en de algemene hype gedwongen om veel geld uit te geven - ze bouwen vaak schulden op.
Sinterklaas is korter en heeft tenminste een serieuze kant.  De Sint beoordeelt je op je gedrag.  Het Sinterklaasfeest past daarom ook veel beter in Advent – de christelijke aanloop naar Kerst. Sinterklaas is een feest met ook de dreiging van geen feest als je je hebt misdragen.   En zo horen we ook in Advent de dreiging van een oordeel over slecht gedrag en de oproep tot verbetering:  “De bijl is aan de boom”, zegt Johannes de doper in deze tijd:  “bekeer u en breng vruchten voort die een nieuw leven waardig zijn. Maak recht de paden van de Heer!” Dan zal Hij komen, de Zoon van God, het grote geschenk aan de wereld, het geschenk van een nieuw en een gezegend leven voor altijd: Zijn geschenk aan ons.
Gedurende Advent hebben we de komende diensten:
Zondag 7 december: dienst met de heer Rien Baauw
Zondag 14 december:  dienst met de heer Boon uit Zelhem
Zondag 21 december: een zangdienstDoor Marga Peters, pastoraal werkster van de parochie HH Twaalf Apostelen, werd ik attent gemaakt op het volgende:  Bezinnend op weg naar Kerst(mis)

Het kind van de hoop
wordt steeds weer geboren
uit mensen,
God; wat een wonder!
Soms kunnen teksten en beelden je inspireren, ze kunnen je helpen om je eigen gedachten, je eigen innerlijk te verwoorden, of  ze in je leven vorm te geven. Ze kunnen je ondersteunen, om zo de eigen geloofsweg, je eigen zoektocht te verdiepen.
In een oecumenisch initiatief tijdens de periode van Advent, van 30 november tot en met 6 januari, willen wij:
Marga Peters, pastoraal werkster van de parochie HH Twaalf Apostelen en  ds. Eveline Struijk predikant van de protestantse gemeente Eibergen-Rekken, in samenwerking met de St. Paulusparochie, u via de mail elke dag een gedachte, beeld, PowerPoint of inspirerende tekst aanreiken.
 Bent u geïnteresseerd? Opgave bij Freek ten Berge. Emailadres:
Met Kerst hebben we twee diensten:
24 december een dienst om 20.00 uur met het gospelkoor Spirit uit Eibergen
25 december: een gezinsdienst voor jong en oud, om 10 uur.  Ons A capellakoor zingt tijdens deze dienst.

Zondag 7 december – de 2e Adventszondag.
Een weekend vol van spanning en verwachting,een weekend waarin in veel gezinnen het
sinterklaas feest wordt gevierd.
Spanning en verwachtingsvol: Wat voor cadeautje, gedicht of surprise zal ik krijgen?
En… is de piet zwart, blank of….. Vol verwachting klopt ons hart!
Het thema van de viering op deze 2e Adventszondag is dan ook ‘Vol Verwachting’. Verwachtingsvol gaan we samen op weg naar het grote geboorte feest – het Kerstfeest.
Advent is dan ook; wachten, luisteren, komen en bidden.
Deze zondag zingen we prachtige adventsliederen maar ook mogen we luisteren naar de zang van Alie Boiten – Oosterhof, ook zij neemt ons mee, op de weg, naar het komende Kerstfeest.
We lezen het Bijbelgedeelte uit het Evangelie van Lucas; de aankondiging van de geboorte van Jezus.
In deze viering zijn de kinderen aan het begin even in de viering, steken de tweede Adventskaars aan en zingen samen het adventslied ‘Wij wachten op de koning’ en daarna gaan ze bezig met het adventsproject in hun eigen ruimte. Laat ons verwachtingsvol samen op weg gaan naar het feest van de geboorte.

Kerkdienst H.A.
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10.00 uur