De klokken in de kerktoren van Wichmond De klokken in de kerktoren van Wichmond
Op Eerste Paasdag 1948 zijn de huidige 3 klokken feestelijk ingewijd. De grootste klok, met een diameter aan de onderkant van 77 cm, weegt 300 kg. De middelste heeft een doorsnee van 64 cm en weegt 175 kg., en is daarmee ongeveer zo zwaar en groot als de vroegere klok (door de Duitse bezetter geroofd). De kleinste klok meet 49 cm en weegt 89 kg. Elke klok geeft zijn eigen toon: c, es en g. Op alle drie de klokken staat de naam van de gieter, VAN BERGEN HEILIGERLEE en WICHMUNDI VILLA AO DI 1948 (Dorp van Wichmond, Jaar des Heren 1948). Bovendien draagt de grootste klok de tekst KYRIE ELEISON (Heer erbarm U), de middelste klok LAUDATE DOMINUM (Looft den Heer) en de kleinste klok MAGNIFICAT (Mijn ziel maakt groot de Heer; de aanhef van de lofzang van Maria).
De drie klokken worden met de hand geluid. De grootste klok alleen wordt om elf uur ’s ochtends geluid na het overlijden van een gemeentelid – het zogenaamde ‘overluiden’, wat in de parochie van Vierakker om half twaalf gebeurt – en bij een begrafenis.
De middelste klok slaat automatisch op hele en halve uren. Op zaterdagavond luidt de (hulp)koster met de middelste en de grootste klok tegelijk vijf minuten lang de zondag in. De tijd waarop dit gebeurt, hangt samen met het lengen van de dagen. Hoe langer het licht is, des te later wordt er geluid; maar nooit voor vijven en nooit na acht uur. Eén uur voor de morgendienst op zon- en feestdagen wordt, bij wijze van oproep ter kerkgang, met de middelste klok drie minuten geluid. De middelste en de grootste klok samen luiden gedurende ongeveer één minuut voor aanvang van een dienst, waarna de voorganger en de Kerkenraad vanuit de consistoriekamer de kerk binnengaan. De kleinste klok wordt alleen bijgezet ter gelegenheid van hoogtijdagen, zoals op Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag en bij huwelijksdiensten. Alleen dan klinken dus alle drie de klokken tegelijk. Let er maar eens op met Kerst dit jaar !

Ep Heuvelink

datum en tijdstip 01-11-2020 om 10.00 uur
Kinderoppas: Andrea Kasteleijn

Uitgangscollecte: College van kerkrentmeesters