Van uit de pastorie: Van uit de pastorie:
Van uit de pastorie:
De vakantie zit er voor mij op!  Drie weken is lang genoeg.  De eerste twee weken was ik met mijn vrouw in Engeland. De kerken op het platte land zijn daar open, zonder toezicht, dus ik heb er enige bezocht. Op het dorp waar wij logeerden was de twaalfde-eeuwse kerk niet alleen door de week open, het bestuur had voor de toerist zelfs een koffie- en theeapparaat klaargezet, achter in de kerk. Je mocht jezelf bedienen. Het doet denken aan de rustpunten die er zijn voor de fietser of de wandelaar in de Achterhoek, bij sommige boerderijen of campings.  Laatst, ergens voorbij Vorden, kwam ik dat tegen. Er was fris en ijsjes en men vertrouwde erop dat je het geld in een busje zou stoppen.  Efkes uutbloazen!  Dat deed goed.  In de kerk moet je ook kunnen uutblaozen, te allen tijde.  Die moet vaak toegankelijk zijn, niet alleen op zondag. Je moet in een kerk even in een heel andere sfeer kunnen komen, in een hemelse rust. Buiten gaat de tijd voorbij, in de kerk proef je de eeuwigheid. De stilte in- en uitademen, waarnemen, de speling van het licht bewonderen, in de open bijbel kijken, een paar verzen lezen, of een couplet in het liedboek: “De aarde is vervuld van goedertierenheid, van goddelijk geduld en goddelijk beleid!”  Het mag er niet rommelig zijn in de kerk van God.  Het moet er verzorgd uitzien. Onze leden maken haar schoon, met liefde.  In Engeland is dat lastig om te verwerkelijken, want de kerk heeft daar nog maar weinig actieve mensen, vooral op het platte land.  Op een van de zondagen waren we met z’n tienen in de dienst, in een andere met maar 7. Maar wat ook opviel, op een van de dorpen verzorgden de leken de viering. Twee dames.  Een had de leiding, de andere gaf een preek. Er was geen dominee bij (behalve ik, maar ik was op vakantie dus ik hield mij incognito).  Zo kan het dus ook, en zo blijft de kerk bestaan.  De dame die preekte had een goed in elkaar gezet verhaal.  Bij het koffiedrinken na de dienst  complimenteerde ik haar: “Mooie preek!” Prompt antwoordde ze met:  “Ik hoop niet dat het een preek was. Preken doe ik niet!” Vies woord, blijkbaar. Maar ik kon het verschil tussen wat zei deed en wat ik probeer te doen echt niet merken.  Ja, dat is waar, ik draag een toga, zij was in spijkerbroek. Maar is dat nou het wezenlijke?  Ik denk vaak aan die vissers die Jezus riep en die ook erop uitgestuurd werden om het goede nieuws te verkondigen. Die waren niet academisch geschoold, droegen geen zondagse pakken. En het lukte hen aardig, want de kerk kwam goed op gang. Misschien moeten we vandaag alle gedoopte kerkleden laten preken. Want wat is een preek? Het is heus geen wiskunde of iets heel moeilijks. Een Engelse gezegde luidt:  A sermon should be about God and about ten minutes – Een preek moet gaan over God en niet ver over de grens van tien minuten (los vertaald).  Nou, zoiets kan iedere christen toch verzorgen? En waarschijnlijk beter dan ik. De volgende keer dat ik weer mag preken is in de oecumenische openluchtdienst. Nee, niet preken.  Vervelend woord!  Spreken.  In de openluchtdienst heeft mijn stem een rolletje - niet langer dan tien minuten hoop ik, want, veel belangrijker, twee van onze jongere leden gaan prachtig zingen, en er is de trompet, daar zal mooi op worden geblazen, en er komt een oecumenisch koor, en de stem van diaken ten Bruin zullen we ook horen, en nog veel meer, en, lezer, de Heer zal blij zijn als Hij ook uw stem mag horen in die dienst! U komt toch? Ik bid voor mooi weer. T. wiersum.

Kerkdienst H.A.
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10.00 uur