Vanuit de pastorie

Gisteren, donderdag 10 december, hadden we een mooie avond in onze kerk.  Het Brook Duo, bestaande uit Gert Jan Oplaat en Henny Tijink, presenteerde het mooie kerstverhaal Storm op Kas-oamd. Het werd gebracht in Twents dialect.  Ik kon het aardig volgen. Ds Jaap Renkema in het verhaal was een man naar mijn hart.  Hij was integer, had een intelligente vrouw, genoot  van lekker eten en een borrel, maar deed ook goed werk.  Hij bereikte resultaten met zijn gereedschap – het Bijbels woord. Het viel me op in het verhaal dat er vroeger in de kerk zoiets was als banken voor standen.  Arbeiders moesten achterin zitten, herenboeren mochten voorin.  Ik zat voor het verhaal bijna helemaal achterin.  Gelukkig maar. Ik zit ook altijd liever vrij ver naar achteren als ik op zondag als gewone kerkganger naar de kerk ga.  Mijn vrouw vindt dat niet goed, want zij krijgt dan medelijden met de voorganger - voorin tegenwoordig allemaal lege banken waar die arme man of vrouw overheen moet preken.  Ja, de herenboeren laten het afweten. Nu nog op zondagochtend een enkele arbeider in de kerk (en veel engelen). Ik voel me ook arbeider. Een arbeider in de wijngaard. Ik mocht tegen het elfde uur nog aan het werk – in Wichmond.  Het elfde uur! Lezer, is dit niet het mooiste in het evangelie, dat tegen het elfde uur de heer van de wijngaard voor de vijfde keer naar de markt gaat en daar nog wat arbeiders ziet rondhangen. ‘Wat staan jullie hier de hele dag te niksen?’ vraagt hij.  ‘Niemand wilde ons aannemen.’  ‘Niemand wilde jullie aannemen? Gaan jullie ook direct in mijn wijngaard.’  Het elfde uur - vijf uur ’s middags: nog een uur zonlicht om te werken en toch nog mee mogen doen.  Toch nog voor Hem de moeite waard.  Hij weet immers wat het is om te mogen werken - Hij was zelf ook een tijdje arbeider. Hij trok ooit zijn bovenkleed uit, pakte een emmer water en ging met zijn blote handen aan het werk.  Hij zit dan ook op ‘s zondags helemaal achterin in de kerk.  Hij zegt: ‘Als je uitgenodigd wordt op een bruiloft, neem dan niet de voorste plaats, ga achterin zitten.’ Vaak heeft Hij het koninkrijk der hemelen met een bruiloft vergeleken en iedere zondag is een kleine bruiloft. Hij is aanwezig, achterin. Zondag op het bruiloftsfeest in de kerk - komt u ook, lezer?  Of misschien met kerst? U mag overal zitten! We hebben de volgende diensten in onze kerk:
Zondag 20 december, vierde zondag in Advent. Dienst om 10 uur met een knutselactiviteit voor de kinderen in Withmundi.
Zondag 20 december om 17.00 uur:  Carol Dienst met koor en sopraan.
Donderdag 24 december om 20 uur: kerstnachtdienst met de kopergroep, dwarsfluitspel en ons projectkoor
Vrijdag 25 december, eerste kerstdag: gezinsdienst om 10 uur. Aan deze dienst doen veel kinderen mee en ook ons Acapellakoor zal zingen.
Zondag 27 december, 10 uur:  Zangdienst
Donderdag 31 december om 20 uur: oudejaarsdienst met ds H. Dijkman uit Vorden.
Zondag 3 januari, 10 uur: Epifanie. Dienst om 10 uur.

Kerkdienst H.A.
datum en tijdstip 17-11-2019 om 10.00 uur